Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.4.2011 / Landsbygdens Folk
Tyskland sågar högre dieselskatt
EU-kommissionen föreslår en ny bränslebeskattning som ska rikta sig efter energiinnehållet i respektive bränsle. Bland annat förutsätter förslaget att beskattningen av dieselolja skärps. Men bland annat Tyskland sätter sig på tvären.
Skattekommissionär Algirdas Šemeta motiverar sitt reformförslag med att den nuvarande beskattningen av bränslen är föråldrad, då den alltför litet gynnar gröna bränslen. I framtiden borde beskattningen baseras på koldioxidnivån i utsläppen från respektive bränslen, samt deras energiinnehåll. Detta har fått billobbyn på alerten, eftersom man fruktar chockhöjningar på dieselolja.
En liter diesel innehåller betydligt mer energi än bensin. Därför är dieselbilar snålare än bensinbilar. Enligt förslaget borde dieselpriset höjas med minst en femtedel för att de nya beskattningsprinciperna ska förverkligas.
Men ännu är det för tidigt att slå alarm. För det första vill EU-kommissionen endast förenhetliga miniminivån för beskattningen. Varje regering kan såsom hittills beskatta hur den vill över denna nivå. För det andra föreslår kommissionen en lång övergångstid. Enligt Šemeta kommer reformen att märkas vid pumparna tidigast år 2020.
För det tredje har flera EU-länder, bland annat Tyskland, redan sagt ifrån att man inte stöder reformen. Eftersom nya skatteinitiativ måste antas enhälligt i rådet, räcker det med ett tyskt nej för att sänka förslaget.
Förslaget ska härnäst behandlas i EU-parlamentet och rådet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab