Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.4.2011 / Landsbygdens Folk
Marockanska tomater oroar EU-parlamentet
Flera europarlamentariker hotar att lägga in veto mot frihandelsavtalet mellan EU och Marocko. Enligt kritikerna är avtalet ett hot mot tomatodlingen i södra Europa. De anser att prissystemet skadar de europeiska producenterna.
Bland annat har den spanska federationen för fruktproducenter och -exportörer Fepex klagat över prissystemet. Enligt den spanska organisationen har reglerna för handeln mellan EU och Marocko upprepade gånger överträtts. Fepex anser att den marockanska tomatexporten redan nu överskrider EU-marknadens förmåga att importera större mängder. Det nya frihandelsavtalet kommer att tillfoga Spaniens producenter stora skador, befarar organisationen.
Enligt Fepex förutsätter den nya situationen att de skyddsmekanismer som finns i avtalet ska tas i bruk.
Ordföranden för parlamentets utskott för framställningar, Erminia Mazzoni, erinrade under den muntliga debatten om att EU:s bedrägerimyndighet OLAF redan för ett par år sedan varnade för oegentligheter inom importen av tomater från Marocko till Frankrike. Oegentligheterna beror på att frihandelsavtalet ger möjlighet att kringgå betalningen av tilläggstullar då importpriset underskrider det ingångspris som har fastställts av EU. Mazzoni ville veta varför EU-kommissionen inte har korrigerat detta missförhållande.
I december 2010 nådde den marockanska exporten en historisk höjdpunkt. Enligt statistikbyrån Eurostat uppgick exporten till 70.479 ton, över dubbelt mer än den fastställda exportkvoten på 31.300 ton. Enligt franska och spanska tomatodlare har dessa överskridanden medfört svåra förluster för europeiska producenter.
Överskridningarna skedde dessutom under den viktigaste exportperioden för Kanarieöarna och övriga Spanien. Enligt Cristina Gutiérrez (Spanien) är det tveksamt om produkterna från Marocko uppfyller de fytosanitära villkor EU föreskriver.
- I så fall kan producenterna på Kanarieöarna, i Murcien, Andalusien och Valencia hamna i ett konkurrensmässigt underläge. EU måste agera eftersom det handlar om illojal konkurrens, sade Gutiérrez landsman Gabriel Mato.
Ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott, italienaren Paolo de Castro underströk att parlamentet är lyhört för sådana argument. Han beklagade att EU inte sällan offrar jordbruket för att kunna sluta nya avtal.
Men kommissionens viceordförande, slovaken Maroš Šefčovič ville inte veta av något missbruk. Enligt Šefčovič har kommissionen inte några bevis för systematiskt bedrägeri med avseende på ingångspriset för tomater från Marocko. Kommissionären betonade att importen av tomater kontrolleras varje vecka. Uppgifterna samkörs med tullmyndigheterna och EU:s statistikbyrå Eurostat.
- Vi har mycket exakta uppgifter. Om det skulle finnas ett systematiskt bedrägeri, skulle vi ha känt till det, sade Šefčovič.
Han lovade att ett EU-avtal med Marocko ska säkerställa att europeiska standarder kommer att respekteras. Kommissionen försöker garantera att fytosanitära normer ska följas.
Enligt frihandelsavtalet ska den marockanska importkvoten för perioden oktober-juni stiga från 52.000 ton till 285.000 ton år 2015-2016. Därtill öppnar EU omedelbart sin marknad för 55 procent av den marockanska exporten, huvudsakligen frukt och grönsaker. I gengäld ska Marocko helt och hållet avlägsna existerande handelshinder för förädlade jordbruksprodukter från EU under de följande tio åren. I framtiden ska det bli möjligt att exportera 45 procent av alla europeiska livsmedelsprodukter tullfritt till Marocko.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab