Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.4.2011 / Landsbygdens Folk
Italienskt miljardbedrägeri med urgamla fantomkor
En omfattande mjölkskandal har upptäckts i Italien. En specialenhet inom polisen utreder ett miljonbedrägeri med mjölk från 300.000 mjölkkor som enligt all logik borde vara döda för länge sedan. Åtminstone borde de ha avlägsnats ur registret.
Myndigheter runt om i Italien befattar sig nu med med de mystiska mjölkkorna. Enligt statistikuppgifter skulle 300.000 kor producera mjölk för fulla muggar, trots att en del av dem anges vara upp till 83 år gamla.
Polisens specialenhet "Comando Carabinieri Politiche Agricole e Alimentari" (NAC), på svenska ungefär "kommandot för jordbrukspolitik och livsmedel", forskar regelbundet i den italienska jordbruksbyråkratins hemligheter. Nu har man tydligen stött på en härva som är laddad med stark kriminell energi. Enheten har gjort ett storkap vars omfattning ännu är oklar.
Hur NAC har fått tips om härvan är okänt - möjligen har någon skvallrat anonymt via enhetens allmänna tipstelefon som är i flitigt bruk. Nästan dagligen rapporteras om smått eller litet större fusk med parmaskinkor eller olivolja.
Nu handlar det inte om småskurkar längre. Enligt tidningen "Il Fatto Quotidiano" har karabinjärerna rekonstruerat ett gigantiskt nätverk av tjänster, avtal och bedrägerier som sträcker sina tentakler långt upp i den italienska förvaltningsapparaten. Det handlar om konstiga kor som inte finns.
Då utredarna började granska misstänkta besättningar, stötte de ständigt på tomma ladugårdar. Varje femte mjölkko stod inte att finna på den gård där den var registrerad. Till polisens förvåning hade dessa fantomkor enligt statistiken punktligt levererat sin mjölk till mejerierna och dök regelbundet upp i databaserna. Totalt handlar det om cirka 1,2 miljarder liter olaglig mjölk. I själva verket vet ingen varifrån mjölken kommer.
Enligt polisens utredare är det främst jordbruksministeriet och dess jordbruksbyrå som har hamnat i skottgluggen. Jordbruksbyrån förvaltar kontakterna till Bryssel och sammanställer statistiken över antalet kor och mjölkmängd.
Enligt utredarna har tjänstemännen helt enkelt ställt om datasystemets potentiella högstaålder för en producerande ko från 122 till 999 månader, eller drygt 83 år. Detta var den tekniska förutsättningen för bedrägeriet. Utan denna omställning skulle alla mjölkkor äldre än 122 månader automatiskt avlägsnas ur systemet. Nu kunde de hänga kvar till 999 månaders ålder.
I sin ännu hemligstämplade rapport redogör NAC för ett avlyssnat telefonsamtal mellan avdelningarna. Enligt NAC inbegärde den ena avdelningen kollegernas mening om en liten manipulering av åldersgränsen. Ett par dagar senare kom svaret - inga problem, verkställ!
Skadan uppskattas till cirka fyra miljarder euro. Nu ställer utredarna frågan - vem och vilka har lyckats sko sig på affären. Mer än tio procent av mjölken är av okänt ursprung, fastän den har saluförts som italiensk. Förlorare är i varje fall skattebetalarna, eftersom Italien år efter år har erlagt höga bötesbelopp till Bryssel för ständiga överskridningar av mjölkkvoten.
Enligt NAC var fantomkornas uppgift att täcka en parallell marknad. De italienska medierna tippar på svartimport från Östeuropa eller mjölkpulver som olagligt har tagits in i EU. Nu ska ett sextiotal statsåklagare i hela Italien försöka reda ut mönstren.
I skottgluggen står stora mjölkproducenter samt tjänstemän och höga politiker i jordbruksbyrån och jordbruksministeriet. Huvuden har redan börjat rulla i Rom. Jordbruksministeriets kabinettschef Giuseppe Ambrosio har redan avgått.
I slutet av mars avlöste sicilianaren Francesco Saverio Romano sin företrädare Giancarlo Galan på posten som jordbruksminister, fastän president Giorgio Neapolitano hade motsatt sig utnämningen. Romano misstänks för kontakter till maffian. Enligt oppositionen har premiärminister Silvio Berlusconi handplockat Romano för att säkra sitt stöd i parlamentet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab