Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
14.4.2011 / SLC
SLC:s styrelse: Mera satsningar på bioenergi
Tillgången till energi är en av grundstenarna i alla företagsverksamhet. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har med den nuvarande regeringen arbetat hårt för att få igenom politiska åtgärder för att utveckla bioenergiproduktionen i landet.
- Det har funnits en politisk vilja att stöda bioenergiproduktionen i regeringen men besluten har bara nått halvvägs eller urvattnats på grund av politiska påtryckningar, påpekar SLC:s ordförande Holger Falck.

Ett klart exempel på detta är att den lag om uttag av klenvirke som Finlands riksdag godkänt ännu inte fått godkännande av EU. Detta lagförslag sändes till EU-notifiering flera månader efter att lagen godkänts av riksdagen. Lagen skulle även ha trätt i kraft den 1.4.2011.
- Detta agerande leder till att de anslag som reserverats för skogsenergi inte kommer att användas samt att utvecklingen av skogsenergiproduktionen försvåras, säger Stefan Thölix, SLC:s fullmäktigeordförande.

SLC:s styrelse kräver att de anslag som reserverats enligt klenvirkeslagen överförs till budgetmomentet för hållbart skogsbruk så att skogsskötselåtgärderna kan förverkligas tills EU:s godkännande för lagen om klenvirke fås.

SLC:s styrelse anser att under nästa regeringsperiod bör bioenergiproduktionen stödas så att Finland verkställer de energipolitiska beslut som innebär att 38 % av den finländska energin kommer från förnyelsebar energi.
- Den finländska jord- och skogssektorn har en stor energipotential som för tillfället inte kommer i användning. Det krävs dock politiska beslut som skapar möjligheter att utnyttja den, påminner Stefan Thölix.

Tilläggsinformation:
- SLC:s fullmäktigeordförande, ansvarig för skogsfrågor Stefan Thölix, tel. 050 552 5392  
- SLC:s ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab