Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
7.3.2002 / LF
Reformförslag riskerar dela EU i två läger
Den tyska regeringens utspel om en grundläggande reform av EU:s gemensamma lantbrukspolitik CAP möter kritik. Det tyska producentförbundet DBV varnar för att förslaget riskerar dela upp Europa i två läger.
Den röd-gröna tyska regeringen vill utnyttja mellanöversynen av CAP till att reformera den klassiska lantbrukspolitiken. WTO-rundan, kraven på bättre livsmedelssäkerhet och inte minst EU:s utvidgning österut motiverar en grundlig nyorientering, säger lantbruksminister Renate Künast.
Reformförslaget har fått skarp kritik från producentorganisationer och opposition. Producentorganisationen DBV säger att den tyska regeringen vill missbruka den kommande mellanöversynen av Agenda 2000 till att ställa hela systemet på huvudet.
Enligt DBV riskerar den tyska aktionen att spalta upp Europa. Det viktiga samarbetet med Frankrike, i synnerhet inför de svåra utvidgningsförhandlingarna, kommer att gå i stöpet, förutspår producentorganisationen. Frankrike och en majoritet av de nuvarande EU-staterna motsätter sig en reform just nu, påminner DBV.
Samtidigt levererar det kristdemokratiska oppositionspartiet CDU en svidande salva. - Regeringen undertecknade Agenda i Berlin 1999. Efter bara tre år vill samma regering skrota alltsammans, säger Heinrich-Wilhelm Ronsöhr, som är ordförande för CDU:s lantbrukspolitiska arbetsgrupp.
Enligt Ronsöhr behöver lantbrukarna nu framför allt perspektiv, arbetsro och kontinuitet. Han uppmanar EU-kommissionär Franz Fischler att hålla fast vid Agenda, som ger tillräckligt spelrum för nödvändiga ändringar och förbättringar.
Renate Künast kommer under veckoslutet att träffa sina kolleger från Storbritannien, Holland, Danmark och Sverige. På ett möte i Danmark ska ministrarna diskutera hur en eventuell CAP-reform kunde genomföras. De fem länderna bildar den grupp inom EU som ivrigast vill ha ändringar i den nuvarande lantbrukspolitiken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab