Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.4.2011 / Landsbygdens Folk
Myndigheterna diskuterade mått inom djurproduktionen
- Vi gick igenom läget och försökte kartlägga var problemen finns, säger överinspektör Susanna Ahlström vid jord- och skogsbruksministeriet om en träff på tjänstemannanivå om tolkningar av måtten i djurstall som hölls i början av veckan.
Nu under vintern har vissa fall dykt upp i samband med granskningar av djurskyddet, där mätningskriterierna i olika skeden inte har varit de samma, till exempel brukar man utgå från så kallade cc-mått när man bygger, medan djurskyddet granskar den faktiska yta djuren har att röra sig på.
Representanter som har hand om förvaltningen av investeringsstödet var även närvarande. Här har kutymen varit att man utgått från cc-mått.
- När det gäller svinhus finns det i alla fall en del byggnader som har byggts utan investeringsstöd under den period stödet inte beviljades, förklarar Susanna Ahlström. Till saken hör också att kommunens byggnadsinspektörer inte granskar byggnaderna utgående från djurskyddet.
Dessutom tyder mycket på att planerarna har varit en ganska brokig skara, när det handlat om normer för djurens skydd och välmående.
- I vilket fall som helst försöker vi nu, bland annat med hjälp av de regionala veterinärerna kartlägga var problemen finns och om vi kan åtgärda dem. Det är möjligt att det också är skäl att se över villkoren i förordningarna i investeringsstödet.
Enligt Susanna Ahlström har problemen dykt upp i bland annat galtboxar och utfodringsbord inom nötproduktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab