Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.4.2011 / Landsbygdens Folk
Marknadspower ska ge billigare förnödenheter
Med målsättningen att få ner kostnaderna för förnödenheter har ÖSP tillsammans med Agrolink startat ett köp- och försäljningsställe på internet, Marknadspower.
Marknadspower består av två delar. Dels ska man genom samköp försöka komma upp i så stora volymer att jordbrukarna blir delaktiga av kännbara rabatter. Dels kan producenter sinsemellan hitta varandra för direkthandel av förnödenheter.
Då det gäller samköp kan vi ta gödsel som ett exempel. Marknadspower begär in en offert på låt säga hundra säckar gödsel. Tack vare mängden kan man pressa priserna hos leverantören.
Via Marknadspower kan jordbrukarna meddela sitt intresse för gödseln.
- En vill kanske ha tio säckar, en annan fem och en tredje sju. När vi når upp till hundra slås affären fast. I det skedet blir det en affär mellan försäljare och köpare, penningtransaktionen sker mellan de parterna. Marknadspower gör själv inga affärer utan fungerar endast som förmedlare.
Det här säger ombudsman Fredrik Grannas på ÖSP. Han fungerar som moderator för webbsidan medan Niclas Östman på Agrolink är webbmaster.
Ifall det skulle gå så illa att intresset inte är tillräckligt stort och man inte kommer upp till hundra säckar totalt inom den tidsrymd man avtalat om så förfaller offerten. Det är i stort sett enda risken.
Förutom gödsel finns just nu också oljefat och gps-utrustning till salu på Marknadspower.
Den andra delen av Marknadspower handlar om handeln mellan gårdarna.
- Här kan spannmålsodlare lägga in uppgifter på spannmål de har att sälja, mängder och pris. Samtidigt kan djurbönder lägga in uppgifter om köpbehov. På det här sättet kan båda parter vinna eftersom man undviker mellanhänder.
Fredrik Grannas påpekar att Marknadspower är en handelsplats för enbart förnödenheter eller sådant som produceras på den egna gården. Några maskiner går det inte att sälja via Marknadspower. Där ska man hålla sig till Findit.
Han poängterar också att de förnödenheter som Marknadspower tar offert på uppfyller gällande krav i Finland.
Marknadspower har varit under arbete länge. Det var ÖSP:s dåvarande verksamhetsledare Jonas Laxåback som tog initiativet till det hela för några år sedan. Webbplatsen öppnades den 21 mars.
Grannas tror att det kan ta ett tag innan webbplatsen är inkörd. Men redan nu har man rätt många besökare. Som mest på en dag har man haft närmare hundra besök.
Och det finns visioner för framtiden.
- Det här kan växa hur stort som helst om det går som vi tänkt. Går det bra kan det i framtiden till och med bli aktuellt med att själv ta in en båt för export av spannmål.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab