Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.4.2011 / Landsbygdens Folk
Åländska nötdjur testas för alggifter
Nötkreatur från tre åländska gårdar ska testas i en stor undersökning som Sveriges Lantbruksuniversitet SLU gör för att utröna om djur som dricker Östersjövatten påverkas av de nervgifter som blågrönalgerna producerar.
Landskapsregeringen har gett universitet i Ultuna utanför Uppsala rätt att också ta blodprover på åländska gårdar i ett stort forskningsprojekt som påbörjas i vår.
Proverna tas före, under och efter betessäsongen för att se om algblomningarna sätter spår i djurens lever. Blodprov räknas som försöksdjursverksamhet enligt den åländska djurskyddslagen och därför krävs landskapsregeringens tillstånd.
Bakgrunden till SLUs undersökning är att ny forskning stöder teorin att blågröna alger kan ha samband med obotliga nervsjukdomar som Alzheimer, Parkinson och ALS.
Blågrönalgerna, som kan variera i färg, är egentligen cyanobakterier, som innehåller klorofyll och därmed kan utvinna energi ur solljus på samma sätt som växter. Men forskare har också upptäckt att även de blågrönalger som är vanligast i åländska vatten kan producera nervgiftet BMAA, som nyare forskning kopplar ihop med svåra nervsjukdomar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab