Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.4.2011 / Landsbygdens Folk
Australiens farmare får kreditera CO2-utsläpp
Australiens regering har slopat planerna på utsläppshandel för jordbruket. Men i stället kan jordbrukarna tjäna pengar om de vidtar åtgärder som binder CO2. Farmarna kan då sälja kolkrediter till nedsmutsare via en CO2-börs.
Ursprungligen ville regeringen införliva jordbruket i emissionshandeln från år 2015, men dessa planer har man numera avstått från. Regeringen hänvisar till tekniska svårigheter att mäta enskilda emissioner. Kritiken från jordbruket har också varit hård.
I stället har Labourregeringen och premiärminister Julia Gillard presenterat ett förslag att införa utsläppsavgifter för de 1.000 största nedsmutsarna. Dessa kan kompensera sina utsläpp genom att köpa certifikat av aktörer som minskar sina egna utsläpp.
Potentiella köpare av krediter på CO2-börsen är framför allt industriföretag, energibolag och logistikföretag. De ska förpliktas att betala för sina utsläpp från och med den första juli nästa år.
- Här kan jordbruket medverka och tjäna pengar, säger Gillard. Det så kallade Carbon Farming-initiativet ska göra det möjligt för jordbrukare som investerar i positiva miljö- och klimatåtgärder att sälja kolkrediter till nedsmutsare.
För närvarande saknas kanaler för jordbrukare, skogsägare eller andra markägare att generera kolkrediter och sälja dem på en lukrativ marknad. Regeringen vill nu formulera klara och entydiga regler för kolkrediter och deras marknadsföring. Man lovar att farmarna på förhand ska kunna räkna ut vad de måste göra för att skapa krediter som är handelsbara och godkända både i hemlandet och på internationella marknader.
Systemet ska locka jordbrukare och skogsägare att identifiera enkla och prisvärda metoder som bidrar till att sänka utsläppen från jordbruket och skogssektorn.
Staten kommer att uppmuntra privata och kommersiella investeringar på områden som kolsänkor, skogsplanteringar, skydd av naturliga skogar, bättre gödselhantering, sänkta utsläpp från boskap, landskapsvård etc.
Efterhand som skog och mark binder mer CO2, erhåller farmaren kolkrediter av en oberoende instans. Lagstiftningen ska ge en klar vägledning för hur krediterna för bestämda jord- och skogsbruksåtgärder ska ställas ut.
Krediterna kan säljas via en planerad CO2-börs, där priset per ton CO2 fastställs. Enligt Ross Garnot, en av regeringens ledande tjänstemän inom området för klimatförändring, borde metoden fungera effektivt för att sänka landsbygdens utsläpp. Omvänt erbjuder systemet goda möjligheter att förbättra ekonomin bland Australiens farmare.
Producentorganisationen The National Farmers Federation stöder initiativet. Enligt NFF är det bra att farmarna lär sig att tänka om i ett tidigt stadium medan marknaderna för kolcertifikat ännu är under utveckling. NFF:s ordförande Jock Laurie konstaterar att initiativet demonstrerar den positiva roll som miljöåtgärder på de enskilda gårdarna kan spela för bekämpningen av kolemissioner.
Den nya lagstiftningen presenterades nyligen för parlamentets underhus, där uppgörelsen har stöd. Premiärminister Gillard vill lägga fram det kompletta lagförslaget i juli. Meningen är att lagen ska baxas igenom under- och överhus under hösten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab