Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.4.2011 / Landsbygdens Folk
Slaktdjursutskottet kritiskt till användning av importkött i handelns egna märken
Det problematiska marknadsläget för kött och svinkött, Eviras inkonsekvens gällande kraven för inhemska kontra utländska köttprodukter överlag och SOK:s beslut att börja använda sig av importerat kött för sitt eget produktmärke Rainbow var de frågor som främst diskuterades när SLC:s slaktdjursutskott sammanträdde senaste vecka.
- Vi ser mycket kritiskt på att S-gruppen beslutat börja importera kött under eget varumärke, kommenterar utskottets ordförande Tomas Långgård. Vi är rädda att de lurar konsumenten och vi är mycket bekymrade, eftersom man kan tänka sig att andra grupper tar efter.
- Billiga råvaror är av sämre kvalitet och genom att använda sig av dessa kommer konsumenten att med tiden tappa förtroendet för handelns egna märken, kommenterar SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback. Därför kräver vi en tydlig ursprungsmärkning av basråvaror, förädlade produkter och av handelns egna märken.
Enligt Långgård är det enbart genom lagstiftning som man kan få till stånd en förbättring, eftersom handeln är emot en dylik ändring.
- En förändring av ursprungsmärkningen bereds på EU-nivå och därför hoppas vi kunna få draghjälp därifrån, säger Långgård. Från producenthåll understöder vi varmt förbättringar i ursprungsmärkningen.
Eviras agerande togs också upp på mötet och slaktdjursutskottet finner det märkligt att Livsmedelsverket har höga krav och kan gå hur långt som helst gällande inhemska produkter, men gällande importerat kött nöjer man sig med stickprov och minimikrav.
- Förvaltningskulturen börjar ställa så himla hårda krav och höjer de ribban för inhemska produkter bör de också göra det för importerade, säger Långgård som kommer att ta upp ärendet med Evira idag fredag.
Jonas Laxåback ger dioxinskandalen i Tyskland som exempel. I samband med den skärpte många andra EU-länder importen, men i Finland gjordes inga förändringar. Något som i praktiken ledde till att en större mängd av de tyska råvaror som var tänkt för andra marknader nu kom till den finländska.
På mötet diskuterades även det problematiska marknadsläget för kött och svinkött. Det finns en viss oro inför våren och sommaren i och med att efterfrågan på smågrisar är låg och de som har slaktsvinuppfödning inte får produktionen att gå runt.
- Vi har en underproduktion av nötkött i Finland, men trots detta är priserna under europeisk medelnivå, kommenterar Laxåback.
- Vi borde få prishöjningar både på svin- och nötkött för att kompensera högre produktionskostnader, säger Långgård. För att ha en balans i smågrisförmedlingen måste slaktsvinuppfödarna veta att verksamheten går runt och samtidigt borde också smågrisproducenterna få högre pris.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab