Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.4.2011 / Landsbygdens Folk
EU och Centralamerika enades om handelsavtal
EU-kommissionen har undertecknat en överenskommelse om ett associeringsavtal med sex centralamerikanska länder. Därmed öppnar EU sin marknad för tullfria kvoter av nötkött och socker från Centralamerika. Associeringsavtalet ska etableras mellan EU och de centralamerikanska länderna Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua och Panama.
Under avtalets första år får upp till 162.000 ton socker från Centralamerika importeras tullfritt till EU. Därefter höjs kvoten årligen med 4.860 ton. För nötkött gäller en tullfri importkvot på 10.000 ton under det första året. Därefter stiger kvoten årligen med 500 ton.
Dessutom omfattar avtalet en tullfri förstaårskvot på 20.000 ton ris med en årlig ökning av 1.000 ton. Ytterligare får 5.000 ton maniokstärkelse årligen införas tullfritt.
Mindre kvoter av vitlök, sockermajs, svampar och rom i lösvikt ingår också i avtalet. Enligt kommissionen föreligger inga inskränkningar för den årliga höjningen av kvoterna.
EU utfäster sig därutöver att stegvis sänka importtullen för bananer till 75 euro per ton fram till år 2020. Fram till år 2019 förbehåller sig EU rätten att avlägsna preferenstullen för högst tre månader, ifall leveranserna skulle stiga oväntat mycket.
I gengäld kunde EU förmå samtliga centralamerikanska länder att stegvis öppna sina marknader för ett stort antal jordbruksprodukter från EU. För vissa, så kallade sensibla produkter har man enats om kvoter. Den tullfria exporten av ost från EU kommer att starta med en kvot på 3.000 ton samt en årlig ökning med 150 ton. Kvoten för mjölkpulver omfattar till först 1.900 ton, varefter den stiger med 95 ton per år.
Avtalet omfattar dessutom smärre kvoter av griskött och skinka samt mjölkpulver. De centralamerikanska länderna har lovat att respektera mer än 200 geografiska ursprungsbeteckningar, vilket bokförs som en framgång för EU:s förhandlare.
Ett utslagsgivande medgivande för kommissionen var motpartens anbud att på mellanlång sikt komplett öppna den centralamerikanska marknaden för europeiska bilar.
Rådet och EU-parlamentet måste först godkänna avtalet innan det kan träda i kraft.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab