Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.4.2011 / Landsbygdens Folk
Ekologiska organisationer i EU bildar gemensamt nätverk
Åtta av Europas ledande ekologiska organisationer har bildat ett gemensamt nätverk med avsikten att främja den ekologiska odlingen i Europa. Nätverket ska bland annat utveckla och formulera standarder och definitioner samt utbyta erfarenheter.
Nätverket ska göra det lättare att samordna de uppfattningar som råder om ekologiska metoder och begrepp inom den globala ekologiska produktionen. Tanken är att medlemsorganisationerna ska bli effektivare genom att arbeta tillsammans.
Officiellt har nätverket fått namnet Leading Organic Alliance (LOA). Initiativet till samarbetet har vuxit fram i anslutning till den stora ekomässan Biofach. Det gemensamma avtalet undertecknades vid årets mässa.
Det åtta samarbetande organisationerna är Bio Austria (Österrike), Bioforum (Belgien), CAAE (Spanien), Debio (Norge), ICEA (Italien), Krav (Sverige), Naturland (Tyskland) och Soil Association (Storbritannien).
- Alla våra organisationer är djupt rotade i den ekologiska rörelsen med liknande värderingar och förhoppningar. Vi delar en gemensam vision om en verkligt ekologisk värld, säger Francis Blade från Soil Association.
LOA är ett nätverk utan gemensamt kontor eller personal. Organisationerna ska dela på de administrativa kostnaderna. Koordineringen sköts genom rotationsprincipen. Den nuvarande koordinatorn är spanska CAAE.
Enligt CAAE-ordföranden José Luis Garcia Melgarejo arbetar man utgående från principen om den minsta gemensamma nämnaren.
- Vi betonar det gemensamma i våra organisationer, snarare än att fokusera på olikheterna, säger Melgarejo.
Vid nästa möte i maj ska organisationerna byta idéer om praktiska angelägenheter, information och opinionsbildning. Man kommer också att granska varandras certifieringar och regler.
Utan att vara en regelrätt lobbyorganisation, betraktar LOA som sin uppgift att gå i spetsen för ny lagstiftning och viktiga definitioner för den ekologiska verksamheten. Efter att ha kartlagt nuläget, ska man fokusera framtida utmaningar. Det handlar om att behandla lagförslag och krav som ska uppmuntra framsteg i rätt riktning och förstärka allmänhetens förståelse för ekologisk odling.
- Det finns också nya områden, t.ex. klimatförändringen och hanteringen av koldioxidfotspår, som inte ännu omfattas av dagens lagstiftning, säger Melgarejo. Han ser inga konflikter eller risk för dubbelarbete i relation till ekojordbrukets internationella takorganisation IFOAM.
Än så länge saknar nätverket representanter från Danmark och Frankrike, två länder där den ekologiska produktionen är framgångsrik. En förklaring är att Danmark redan har starka statliga standarder.
När det gäller Frankrike, saknar landet i praktiken egna organisationer som formulerar oberoende standarder. Detta kan vara orsakerna till oviljan att vara med och ta fram nya standarder för branschen, misstänker Francis Blake från Soil Association.
LOA välkomnar andra organisationer, både i Europa och annanstans i världen, att delta i samarbetet och är redo att underteckna den gemensamma deklarationen för nätverket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab