Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.4.2011 / Landsbygdens Folk
Världens bönder får ny plattform
Producenter från 42 länder har skapat en ny, global organisation som ska bevaka jordbrukarnas och kooperativens intressen i internationella jordbruksförhandlingar. Organisationen arbetar också för att trygga livsmedelsförsörjningen.
De europeiska jordbrukarnas och kooperativens takorganisationer Copa och Cogeca stod som värd för det konstituerande mötet i Bryssel. Den nya organisationen får namnet World Farmer´s Organisation (WFO) och får sitt säte i Rom, där också FAO har sitt huvudkontor.
Den internationella jordbrukarkåren har saknat en internationell representation i exempelvis FN- och WTO-sammanhang sedan den förra globala federationen IFAP gjorde konkurs i november förra året. Den nya organisationen ska bland annat föra jordbrukets talan i G20-gruppen.
En av talarna vid det konstituerande mötet var EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn, som framhöll den stora betydelsen av ett eget, internationellt språkrör för jordbrukarna. Om jordbrukarna inte själva för sin talan gör någon annan det, tillade Rehn.
Viktiga frågor är bland annat marknadens volatilitet och försörjningsläget för livsmedel. Detta underströks särskilt av den afrikanska delegationens representant, Taylor Freeme. Han påpekade att den globala efterfrågan på livsmedel väntas stiga med 70 procent fram till år 2050.
En annan uppgift är att hjälpa producenterna att vinna konkurrenskraft och öka deras inflytande i livsmedelskedjan, konstaterade Martin Haywort från brittiska NFU, vid pressinformationen efter det konstituerande mötet.
Hirufumi Kobayashi, ordförande för den japanska organisationen Ja-Zenchu, ansåg att World Farmers Organisation har en uppgift att stöda jordbrukssektorn i länder som drabbas av naturkatastrofer, i likhet med den tragedi som nyligen inträffade i Japan.
WFO representerar jordbrukssektorn i 42 länder, från Japan och Sydafrika till Kanada. Vita fläckar är ännu Latinamerika, Australien och Nya Zeeland, men kontakter har redan knutits med Argentina och Brasilien. I gengäld deltar Ryssland och Litauen, som inte var medlemmar i IFAP.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab