Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
25.3.2011 / Landsbygdens Folk
Japanska bönder fruktar för framtiden
I Japan dyker alltfler kontaminerade livsmedel upp. Detta tyder på att marken och grundvattnet är belastade med radioaktivt nedfall. De japanska bönderna ser med växande oro på framtiden.
Gynnsamma vindar har mestadels drivit radioaktivitet från de havererade japanska kärnreaktorerna ut till havs. Ändå dyker alltfler kontaminerade livsmedel upp, med värden som överskrider det tillåtna.
Spenat är en av de grödor som förefaller att vara extra känsliga. På mer än 100 kilometers avstånd från olycksreaktorerna i Fukushima är spenaten starkt belastad. Mätningarna visar en strålning som överskrider gränsvärdet 27 gånger.
Närmare Fukushima har den internationella atomenergimyndigheten IAEA påträffat mjölk och lök med förhöjda strålningsvärden. Myndigheterna utgår från att värdena för mjölk ytterligare kommer att stiga då mjölkkorna kommer ut på grönbete.
Världshälsoorganisationen WHO oroar sig över den radioaktiva strålningen i japanska livsmedel. Om reaktorerna i Fukushima fortsätter att läcka radioaktivitet, kan jordbruket står inför ett stort problem.
Enligt IAEA borde grönsaker från området kring Fukushima helt dras bort från marknaden. Men också odlare i andra regioner oroar sig inför framtiden. Risken finns att konsumenterna helt börjar undvika japanska produkter, oberoende av strålningsvärden.
Radioaktivt nedfall är inte det enda problemet. Tsunamin har förstört stora odlingsmarker i de områden där havsvattnet forsade långt in i landet. Vattnet medförde giftiga föroreningar och salt som kan inverka fatalt på växtligheten.
Omkring en fjärdedel av Japans ris odlas i Tohokuregionen, ett av de områden som starkt exponerades för tsunamin. Också andra tsunamiregioner är viktiga för risodlingen. Japanernas självförsörjning av ris är sannolikt hotad.
FAO-experter tror att det japanska jordbruket kommer att känna av konsekvenserna av både tsunami och den ovanligt starka jordbävningen en lång tid framöver.
Jordbävningen har förstört både infrastruktur och maskiner som är nödvändiga för odling och transport av jordbruksprodukter. Enligt FAO måste japanerna drastiskt öka importen av livsmedelsprodukter för att ersätta förlorad produktionskapacitet i hemlandet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab