Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
18.3.2011 / Landsbygdens Folk
Stöden till nöt och mjölkkor höjs
Det blir höjningar i fjolårets EU-stöd till dikor, dikokvigor, tjurar och stutar i hela landet samt i bidraget till mjölkkor på A- och B-områdena, som finansieras både av EU och Finland. Detta eftersom djurmängderna inte nått upp till tidigare beräknade nivåer. Statsrådet torde ha fattat beslut om höjningarna i går på eftermiddagen.
Stödet till dikor och dikokvigor blir nu 170,50 euro per djurenhet på A- och B-områdena (tidigare 160) och 95,50 euro på C-området (tidigare 80).
Till tjurar och stutar blir stödet 417,50 euro på A- och B-området (tidigare 400) och 238,50 euro på C-området (tidigare 220).
Bidraget till mjölkkor på A- och B-områdena blir 141,50 euro mot tidigare 135 euro per djurenhet.
Bidragen betalas ut i två poster, den första utbetalades i fjol enligt ett beräknat värde. Den andra posten ska utbetalas före utgången av juni för hela fjolårets djurmängd med stödförhöjningarna.
Statsrådet beslöt också senaste torsdag att förskottet på årets frikopplade stöd till svin och fjäderfä samt strukturförändringsersättningen utgör 75 procent av det samlade stödet. Förskottets andel stiger således från tidigare 60 procent. Orsaken till beslutet är det svåra läge köttsektorn befinner sig i just nu.
Branschens lönsamhet har försvagats bland annat på grund av höjda foder- och energikostnader. Producentpriserna har inte höjts i samma takt.
Ändringarna i betalningsgrunderna för EU:s bidrag till nötdjur och mjölkkobidraget i södra Finland för 2011 fastställdes i januari. Den första raten av bidragen betalas ut enligt det antal djurenheter som finns på gården under tiden 1.1.-15.9.2011. Tidigare baserade sig raten på djurenheterna under en period på sex månader.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab