Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
18.3.2011 / Landsbygdens Folk
Markkarteringar främsta orsaken till anmärkningar vid övervakning
Av de gårdar som hade sökt stöd valdes 3.922 stycken ut vid Landsbygdsverket för övervakning år 2010. De utgör ca 6,3 procent av alla gårdar som ansökt om stöd, meddelar Landsbygdsverket.
Åkerövervakningen framskred något långsammare än året förut, eftersom gårdarnas alla jordbruksskiften kontrollerades. Nästan alla arealövervakningar på plats genomfördes före årsskiftet. Miljöstödsvillkoren övervakas till en del också på vintern.
Försummelserna i samband med miljöstödet var något färre än år 2009. Mest brister upptäcktes för markkarteringarnas del, på 608 av de övervakade gårdarna (17 %). Enligt miljöstödets förbindelsevillkor ska gödslingen bygga på gällande markkarteringsresultat. Om gällande markkarteringar saknas, påförs gården påföljder också med anledning av de gödslingsvillkor som hör ihop med stödet för basåtgärder och tilläggsåtgärder.
Brister i fråga om dikesrenar och skyddsremsor upptäcktes på 337 gårdar, d.v.s. 9,5 procent av de gårdar som övervakades.
I förhållande till antalet övervakningar var mångsidigare odling den tilläggsåtgärd som orsakade flest påföljder. Ett av kraven för bevarande av naturens mångfald och landskapet är att mångfalden kartläggs, men det förekom att gårdarna saknade sådana kartläggningar. På många gårdar konstaterades också brister i fråga om kraven på naturvårdsåkrarnas växtlighet, skötsel och bevarande.
Vid arealkontrollerna har stödavdragen varit rätt många årligen när man ser till antalet gårdar, men för det mesta är det fråga om små arealminskningar. Bara 39 gårdar förvägrades stöd helt och hållet. Som helhet betraktat var arealfelen litet fler än år 2009. Den areal som underkändes inom systemet med samlat gårdsstöd utgör omkring 1 procent av den övervakade arealen, därför är den sammanlagda underkända arealen rätt liten.
Utöver arealpåföljder kan övervakningen resultera i procentuella avdrag som gäller hela stödet, om stödvillkoren har försummats. Av jordbrukarna krävs därför noggrannhet vid anmälan av arealer.
Iakttagandet av tvärvillkorens krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden samt föreskrivna verksamhetskrav som gäller miljön övervakades på sammanlagt 747 gårdar, d.v.s. cirka 1,2 procent av alla gårdar som ansökt om stöd. I samband med andra kontroller utvidgades övervakningen dessutom att omfatta också tvärvillkoren på 458 gårdar.
När det gäller kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden konstaterades flest brister i likhet med tidigare år i fråga om odling av åker enligt normal god jordbrukarsed. Brister som gällde odlingssättet förekom på omkring 11 procent av de gårdar där tvärvillkoren övervakades. Försummelser konstaterades också när det gällde slåtter av trädesåkrar och kravet på dikesrenar.
I fråga om föreskrivna verksamhetskrav som hänför sig till miljön upptäcktes flest försummelser av iakttagandet av nitratförordningen. Brister konstaterades framför allt i fråga om lagringen av stallgödsel, och många husdjursgårdar hade ingen gällande stallgödselanalys.
Övervakningarna på plats och de administrativa korsgranskningarna (dubbelkontrollerna) utgör övervakning som krävs enligt EU-lagstiftningen. Stöd kan inte betalas, om inte de kontroller som fastställs i EU:s förordningar verkställs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab