Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
11.3.2011 / Landsbygdens Folk
Kornarealen växer och rybsarealen minskar i år
Som det såg ut för några veckor sedan kommer den sammanlagda kornarealen att öka och rybsarealen att minska i år jämfört med 2010. Det framgår av en undersökning som Finska Gallup har låtit utföra om jordbrukarnas avsikter under den kommande odlingssäsongen.
Utfrågningarna av 536 jordbrukare som ligger till grund för undersökningen har gjorts under februari. Många hinner alltså ändra åsikt innan det är dags att så.
Enligt resultaten växer arealen med foderkorn ett par procent till nästan 380.000 hektar. Maltkornsarealen skulle öka med mer än en tredjedel till 107.000 hektar.
Rybsarealen skulle enligt enkäten minska med cirka 29 procent till cirka 100.000 hektar. Också arealen med raps skulle minska. Under kommande odlingssäsong skulle vi odla raps på 14.000 hektar, vilket motsvarar en minskning på 15 procent.
För vårvetets del väntas en liten minskning från närmare 192.000 hektar i fjol till 187.000 hektar i år.
Havrearealen väntas bli på samma nivå som i fjol, det vill säga kring 296.000 hektar.
Rågarealen torde stiga från litet på 25.000 hektar till närmare 34.000. Här är vårrågen inräknad.
Arealen med proteingrödor och övriga spannmålsväxter torde växa med en tiondedel.
De olika formerna av träda väntas enligt enkäten minska nästa år med cirka 30.000 hektar till under 277.000 hektar.
När jordbrukarna tillfrågades om vilka orsaker som låg bakom deras avsikter för i år var växtföljden och djurens utfodringsbehov de oftast nämnda. Därefter kom traditioner och sedan marknadsutsikterna för spannmål.
Också bland spannmålsodlarna var växtföljden det som nämndes oftast, därefter kom utsikterna på spannmålsmarknaden och sedan traditioner.
Intresset för att slå fast priset eller en del av priset inför säsongen var tämligen måttligt då enkäten gjordes: bara 6 procent av de tillfrågade var beredda på detta, bland spannmålsodlarna 8 procent. Intresset stiger med gårdarnas storlek, bland gårdarna med mer en 75 hektar odlingsmark var det 16 procent som kunde tänka sig att slå fast priset eller en del av det.
På frågan om vad jordbrukarna uppskattar med kontraktsodling svarade 61 procent att det är en säker leveransadress. Bland spannmålsodlarna var det 75 procent som var av den åsikten och bland djurgårdarna 41.
Litet under en tredjedel av jordbrukarna svarade att de uppskattade tydliga avtalsvillkor som inte ändras under avtalsperioden.
Litet under 20 procent uppskattade kontraktstillägg.
Närmare 40 procent av de tillfrågade hade köpt handelsgödsel i höstas, bland spannmålsodlarna 45 procent. 23 procent hade inte köpt någon handelsgödsel ännu, bland spannmålsodlarna var siffran 20 procent.
Ser man på vad spannmålsproducenterna har för avsikt att göra med sin lagrade vara så säljs 39 procent av foderkornet och 43 procent av havren till andra gårdar. 36 procent av foderkornet och 31 procent av havren säljs till handeln.
För kvarnvetets del säljs 34 procent till industrin och 44 procent till handeln. För maltkorn är motsvarande siffror 35 och 45 procent.
Av rybs säljs 43 procent till industrin och 53 procent till handeln. Råg är det enda sädesslag där största delen säljs till industrin, 60 procent. 32 procent av rågen säljs till handeln.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab