Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
11.3.2011 / Landsbygdens Folk
Anttila lovar fortsatt beredning av producentsammanslutningarna
Beredningen av lagen om producent- och branschsammanslutningar fortsätter, intygar jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c). Målsättningen är att ett lagförslag kan lämnas till den nya riksdagen under våren. Den nu sittande riksdagen hinner inte hinner behandla förslaget.
Överlämnandet av lagförslaget bör också skrivas in i det kommande regeringsprogrammet, sade minister Anttila i måndags på jordbrukets lönsamhetsseminarium i Jyväskylä.
Det var i fjol somras som regeringen gav ett lagförslag till riskdagen om ändringar av konkurrenslagen. I det sammanhanget förband sig regeringen att bereda ett förslag om en skild lag. Meningen med lagen är att vi i Finland skulle kunna bilda producent- och branschsammanslutningar i enlighet med EU:s lagstiftning.
Jord- och skogsbruksministeriet kom då överens med arbets- och näringsministeriet om att jord- och skogsbruksministeriet ansvarar för beredningen av lagen.
- Under beredningen hörde vi olika berörda parter över en bred skala, försäkrade minister Anttila. För mig personligen var det en stor överraskning att livsmedelsindustrin och handeln motsatte sig lagförslaget, som baserar sig på EU:s lagstiftning.
I nuläget finns det sammanslutningar inom grönsaksbranschen, detta helt enligt de regler som berör marknadsföringsordningar för jordbruket i EU.
- Det är också möjligt att grunda sammanslutningar inom andra sektorer, men för det krävs en nationell lagstiftning, påpekade ministern. En sådan finns bland annat i Frankrike, Belgien och Spanien.
Producentsammanslutningarna bildas frivilligt av jordbrukarna. Branchsammanslutningarna kan för din del utgöras av producenterna, industrin och/eller handeln helt på frivillig bas.
Minister Anttila försäkrade att lagförslaget inte tillåter att man avtalar om priser inte heller att jordbrukarna bildar kartell.
- Men med hjälp av sammanslutningarna skulle jordbrukarna få en möjlighet att bättre göra sin röst hörd inom livsmedelskedjan, sade hon. I dagens läge är jordbrukarna den svagaste länken i livsmedelskedjan. Höjningarna av produktionsutgifterna syns inte i producentpriserna och jordbrukets lönsamhet är mycket svag, underströk minister Anttila.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab