Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
11.3.2011 / Landsbygdens Folk
Mercosuravtal riskerar att utarma EU:s nötproduktion
Den planerade avregleringen av handeln mellan EU och de sydamerikanska Mercosurländerna kommer sannolikt att medföra miljardförluster för EU:s nötproducenter. Det fruktar EU-jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca.
Enligt en studie skulle en fullständig avreglering av handeln mellan EU och Mercosur förorsaka den europeiska nötsektorn förluster på upp till 25 miljarder euro. Ett handelsavtal skulle samtidigt förstärka prisvolatiliteten på marknaden.
Enligt Copa- och Cogeca-experterna är inte nötsektorn den enda branschen som är i farozonen. Ett frihandelsavtal skulle också förstärka exporten av griskött, fågelkött och majs från Mercosur till EU.
Studien ger ytterligare belägg för att Mercosur producerar samma jordbruksprodukter som EU - produkter som redan exporteras i stora mängder till Europa. Redan i dag kommer mer än 90 procent av EU:s importerade nötkött från Mercosur.
I ett brev till EU:s agrarkommissionär Dacian Cioloș, varnar organisationernas presidenter Padraig Walshe och Paolo Bruni för att avtalet sannolikt genererar förluster utöver ramarna för CAP och bidrar till en förskjutning av produktionen till länder utanför EU.
Enligt Walshe och Bruni skulle frihandelsavtalet därtill medföra en fördubbling av CO2-utsläppen, vilket står i motsatsförhållande till EU:s målsättningar.
Copa-Cogeca befarar ytterligare att det nya handelsavtalet ska försämra livsmedelssäkerheten i EU, då exportländerna inte når samma säkerhetsnivå som EU, varken med avseende på spårning av köttet eller användningen av hormoner.
Copa-Cogeca varnar kommissionen för att gå med på nya eftergifter gentemot icke-EU-länder. Kontentan är att EU:s florerande livsmedelssektor inte borde säljas ut till länder utanför EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab