Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
11.3.2011 / Landsbygdens Folk
EU fruktar svinpest, stoppar ryskt griskött
EU har stoppat importen av griskött från Ryssland. Anledningen är utbredningen av den afrikanska svinpesten i delar av Ryssland som gränsar till EU. Sjukdomshärdar finns bland annat i området kring St Petersburg och regionerna öster om Moskva.
I Ryssland blossar den afrikanska svinpesten upp med jämna mellanrum sedan år 2007. I motsats till tidigare år har områdena kring Volgograd denna gång fått vara ifred. Men i stället påträffas sjukdomen i områden som angränsar till EU.
Enligt nyhetsbyrån Ria Novosti har EU förbjudit importen av griskött från Ryssland.
Utöver området kring St. Petersburg har svinpest också påträffats i Kaliningrad vid Östersjön. Sjukdomen sprider sig med vildsvin eller tamsvin som har ätit infekterade matrester.
Enligt livsmedelssäkerhetsverket Evira har sjukdomen inte förekommit i Finland. Man uppmanar ändå befolkningen i sydöstra Finland till vaksamhet. Sjukdomen smittar inte till människor, men dödligheten bland grisar kan vara upp till hundra procent.
Den afrikanska svinpesten är en virussjukdom som drabbar grisar och vildsvin. Sjukdomen sprids direkt eller indirekt via blodsugande insekter och uppträder med likartade symtom som den klassiska svinpesten.
Eftersom inget vaccin hjälper mot den afrikanska svinpesten, är radikala karantänbestämmelser nödvändiga för att förhindra en spridning. Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever flera månader i kött.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab