Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
4.3.2011 / Landsbygdens Folk
Franska producenter vill koppla matpriser till råvarukostnaderna
Den franska producentorganisationen FNSEA föreslår att priserna på livsmedel ska kopplas till jordbrukets produktionskostnader. Regeringen betecknar förslaget som intressant medan handeln tvivlar.
Sedan åtta månader klättrar priserna för vete, majs, soja, raps i höjden. Samtidigt stiger också produktionskostnaderna för många jordbrukare. Värst ute är producenterna av kött och mjölkprodukter, som måste betala dyrt för fodret.
Handeln och dess leverantörer förhandlar för närvarande om nya ettårsavtal, som snart ska träda i kraft. Producenterna kräver att produktionskostnaderna ska avspeglas i produkternas slutpriser, medan handeln i första hand vill skydda köpkraften.
Frankrikes nya producentbas, FNSEA-ordföranden Xavier Beulin, har lanserat ett omtvistat förslag i debatten om livsmedelspriserna. Han vill skapa ett slags index som binder matpriserna till priset på jordbrukets produktionsinsatser. Beulin jämför sitt förslag med flygbolagens kerosinskatt, som följer förändringarna i oljepriset.
Konkret skulle en 30-procentig höjning av produktionskostnaderna för grisproducenter resultera i att ett kilo grisstek blir nio procent dyrare. Indexet skulle bland beakta produktens sammansättning. En tioprocentig höjning av produktionskostnaderna för mjölkproducenter skulle höja priset på en liter mjölk med tre procent, men bara 1,5 procent för fruktyoghurt.
Jordbruksminister Bruno Le Maire finner förslaget utomordentligt intressant. Under ett besök på den internationella lantbruksutställningen Sia i Paris, betonade Le Maire betydelsen av rättvisa och balans inom prisbildningen. Enligt Le Maire borde jordbruket ha möjlighet att övervältra förändrade produktionskostnader till handeln.
- Det är inte längre möjligt att hålla fast vid ett system där priserna i livsmedelsaffärerna förblir fasta, utan hänsyn till produktionskostnadernas utveckling, medan boskapsskötseln bokstavligen går i kvav, kommenterar Le Maire.
Enligt Xavier Beulin har den franske premiärministern Francois Fillon givit sin jordbruksminister grönt ljus för att utreda frågan vidare. Producentbasen hoppas att alla aktörer inom livsmedelskedjan är beredda att delta. I annat fall kommer han att kräva att regeringen driver igenom frågan med en ny lag. Enligt Beulin är det hög tid att konsumenterna blir medvetna om värdet på den mat som serveras på tallriken.
- Ännu för tio år sedan använde de franska hushållen i medeltal sexton procent av sina inkomster för mat. I dag är man nere i elva procent, varav jordbruksprodukternas andel är tre procent, påminner Beulin.
Parti- och detaljhandelns takorganisation FCD är mindre förtjust i idén och uttrycker starka tvivel över genomförbarheten. Generalsekreterare Jacques Creyssel betecknar en allmän indexbindning som kontraproduktiv. Den franska livsmedelsindustrins takorganisation Ania har däremot inte kommit med några invändningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab