Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
4.3.2011 / Landsbygdens Folk
Snabbt stopp för lagringen av griskött
EU-kommissionen stängde senaste vecka sin aktion för privat inlagring av griskött. Lagerhållningen infördes för att avlasta marknaden i samband med den tyska dioxinskandalen, men priserna återhämtade sig snabbare än väntat. Exporten av kött har också kommit i gång på nytt. Nya stödansökningar accepteras därför inte längre.
Den privata lagerhållningen öppnades i början av februari. Enligt kommissionen har stödansökningar lämnats in för mellan 140.000 och 150.000 ton griskött, varav största delen avsåg inlagring för 90 dagar. Köttet kan lagras upp till 150 dagar. De flesta ansökningarna lämnades in från Tyskland, Spanien och Danmark.
Kommissionen har också tillsatt en högnivågrupp för att analysera situationen inom grisproduktionen. Gruppen ska bland annat dryfta eventuella försäkringsskydd och befatta sig med exportfrämjande åtgärder i länder utanför EU.
Expertgruppen ska också ta fram och bedöma nya marknadsinstrument för kristider. Tanken är att sådana instrument kunde införlivas i den gemensamma jordbrukspolitiken i samband med reformen av CAP efter 2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab