Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
25.2.2011 / Landsbygdens Folk
Oinredda hönsburar ska bort
En majoritet av medlemsländerna anser att förbudet mot oinredda hönsburar ska träda i kraft i början av år 2012 som planerat. Polen, Bulgarien och Rumänien har begärt att fristen ska flyttas framåt, men det blev ett nej över hela linjen vid ministerrådets möte på måndagen.
Konsumentkommissionär John Dalli konstaterar att det nya direktivet fastställdes redan år 1999 och att länderna har haft tillräckligt med tid för att investera i ny utrustning. Dessutom vore en förskjutning av fristen orättvis mot gårdar som redan har sett om sitt hus.
Det ungerska ordförandeskapet uttryckte ändå sin oro över situationen. Sándor Fazekas påpekade att många hönsgårdar helt enkelt har saknat de ekonomiska resurserna till nyinvesteringar på grund av finanskrisen. Man borde inte få lämna sådana gårdar åt sitt eget öde, menade Fazekas. Han konstaterade vidare att långtifrån alla gårdar kommer att vara utrustade enligt det nya direktivet år 2012.
Enligt prognoserna kommer omkring 30 procent av alla hönsägg från gårdar med gammaldags burar i början av 2012. Vad ska EU göra med alla dessa ägg? undrade Fazekas.
Om äggen inte får marknadsföras, kan det bli brist på ägg i EU med risk för prisstegringar och andra störningar på marknaden. Enligt Fazekas strävar det ungerska ordförandeskapet till en kompromiss i frågan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab