Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
25.2.2011 / Landsbygdens Folk
EU-länderna enades om GMO-rester i foder
EU:s medlemsländer har antagit ett kompromissförslag i den omstridda frågan om rester av icke-tillåtna genförändrade organismer i fodermedel. På vissa villkor ska GMO-rester upp till ett gränsvärde av 0,1 procent få godtas i importerade foderpartier.
Ännu föregående vecka misslyckades medlemsländerna med att mobilisera den erforderliga kvalificerade majoriteten för en lösning. Denna veckas tisdag kunde den ansvariga kommittén till sist baxa igenom ett beslut.
Fodertillverkare och producentorganisationer har länge krävt att EU avviker från sitt krav på en hundraprocentig renhet med avseende på GMO-rester. De gällande reglerna anses vara ohållbara och bidrar till att jordbrukarna måste betala skyhöga priser för sitt foder.
Förändringen kan införas, förutsatt att EU-parlamentet ger sitt klartecken inom tre månader. En enhetlig mätningsmetod anses vara nödvändig för att garantera att mätningsresultaten håller samma noggrannhet i hela Europa.
Frankrike och Ungern krävde in i det sista att de gällande villkoren skärps, jämfört med EU-kommissionens ursprungliga förslag.
Enligt den nu godkända kompromissen, måste GMO-resterna härstamma från genförändrade majs- eller sojasorter som redan har godkänts i ett tredje land.
Därtill måste en tillståndsansökan i EU vara inlämnad sedan minst tre månader. Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa ska också fastställa att rester upp till 0,1 procent i konventionellt foder inte medför några hälsorisker eller utgör en fara för miljön.
Senaste år importerade EU mer än 51 miljoner ton fodermedel, framför allt soja och majs från USA, Brasilien och Argentina. Cirka hälften av importen utgörs av genförändrade sorter som är tillåtna i EU.
Miljöorganisationerna har protesterat mot beslutet och hävdar att EU har givit efter för GMO-lobbyn. Följande steg är att EU öppnar gränserna för GMO-livsmedel, varnar miljöorganisationen Greenpeace.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab