Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
25.2.2011 / Landsbygdens Folk
EU vill på nytt tillåta slaktavfall i djurfoder
EU-kommissionen vill återinföra regler som tillåter användningen av slaktavfall som foder för djur. EU:s hälsokommissionär John Dalli berättade på måndagen att kommissionen vill lägga fram ett lagförslag som tillåter utfodring av grisar och fjäderfä med slaktavfall. Förslaget ska läggas fram i höst.
De nuvarande restriktionerna för slaktavfall infördes i samband med BSE-krisen, då djurmjöl inte längre fick blandas i foder. Eftersom BSE nästan helt har försvunnit, anser kommissionen att det är dags att lätta på restriktionerna.
Enligt experterna är det ett slöseri med resurser att bränna slaktavfall eller sprida ut det på åkrarna. Miljön och CO2-balansen drar nytta av att hundratusentals ton protein kan återanvändas ur slaktavfall.
Som en biprodukt av de stränga BSE-åtgärderna har dessutom en okontrollerbar marknad för slaktavfall uppstått, utanför alla statliga kontroller, hävdar organisationen Foodwatch. Detta har resulterat i fler bedrägerifall och skandaler med olagligt kött.
Enligt kommissionens preliminära planer ska slaktavfall från gris och höns återanvändas som fodermedel. Processen kommer ändå att förknippas med stränga villkor.
Avfallet måste härstamma från friska djur. Det skulle vara förbjudet att utfodra en djurart med slaktavfall från den egna djurarten. Grisar får inte ges protein som härstammar från slaktavfall från grisar. Fjäderfäprotein tillåts inte för höns.
Däremot vill kommissionen tillåta utfodring av höns med slaktavfall från grisar. Det skulle också bli tillåtet för fiskodlingar att använda avfallet. Slaktavfall från idisslare som nötboskap, får och getter skulle förbli förbjudet i foderblandningar också i fortsättningen.
Därmed vill kommissionen säkerställa att BSE inte ska få en ny chans att breda ut sig. Huvudregeln är att slaktavfall noggrant måste sorteras enligt djurart för att få användas. Kontamination genom nötavfall får inte förekomma.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab