Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
25.2.2011 / Landsbygdens Folk
Nötboskapen i EU ska få digital identitet
Det nuvarande systemet för öronmärkning av nötboskap i EU ska vidareutvecklas till ett digitalt identitetsregister med elektronisk märkning. Avsikten är att ytterligare förbättra möjligheten att spåra sjukdomar hos djuren.
EU-kommissionen informerade om sina planer på tisdagen vid den internationella lantbruksutställningen Sima i Paris. Motivet för en elektronisk identifiering är att underlätta en noggrann spårning av djur och animalieprodukter i hela EU.
Det finns redan europeiska bestämmelser för elektronisk identifiering av husdjur, hästar samt får och getter. Ett motsvarande system för nötboskap skulle omfatta ungefär 90 miljoner djur.
Enligt kommissionen har det nuvarande systemet för märkning och spårning medfört stor nytta. Elektroniken utvidgar ytterligare användningsmöjligheterna. Spårningen blir lättare, snabbare och mer exakt.
En viktig fördel ger systemet om man snabbt måste spåra härkomsten av ett djur i samband med ett misstänkt sjukdomsutbrott. Hela processen förenklas och sökningen kan genomföras med minsta möjliga byråkrati, framhåller kommissionen.
Systemet förbättrar också jordbrukarnas övervakning av djuren och underlättar automatiseringen av gårdarna. Den digitala identifieringen försvårar därtill bedrägeriförsök och förbättrar avelskvaliteten.
Enligt Bernhard von Goethem, direktör vid generaldirektoratet för djurhälsa och djurskydd i Bryssel, ger digitaliseringen möjlighet till en oinskränkt spårning som i sin tur säkerställer högsta tänkbara standarder för livsmedelssäkerhet och hygien.
Allra bäst kommer systemet till sin rätt inom det förebyggande arbetet för att stoppa sjukdomar som mul- och klövsjuka, BSE och svinpest. Veterinärerna kommer att spela en nyckelroll då systemet introduceras, understryker von Goethem.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab