Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
1.3.2002 / LF
Kulturmarker kartläggs i Åboland
Västra Finlands miljöcentral och Finska Hushållningssällskapet genomför i år ett projekt, där man kartlägger kulturmark i skärgården. Det ligger flera orsaker bakom projektet. Dels vill man slå vakt om kulturlandskap och vårdbiotoper, dels vill man att markägare och djurägare hittar varandra och på så sätt underlättar tillgången av betesmark.
Projektet är i dag inne i enkätskedet. Jordbrukare och markägare i Dragsfjärd, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö har tillsänts information och blanketter för kartläggning av kulturmarkerna. Utanför projektet står Pargas, Kimito och Västanfjärd.
Kartläggningen har redan sparkat igång fem konkreta vårdprogram i skärgården; Nåtö, Åland, Borstö och Nötö i Nagu, Brunskär i Korpo och Vänö i Dragsfjärd. Inom ramen för projektet "Skärgårdens kulturmarker" får markägare råd och hjälp med att upprätthålla t.ex. gamla slåtterängar och betesmark.
Det finns inte längre traditionella slåtterängar i Finland - endast ett fåtal hektar - och dessa anrika biotoper håller på att försvinna också i Sverige. För att slå vakt om kunskap och tradition om slåtterängar arrangeras därför ett slåtterseminarium den 6-7 juni i Pikis.
Programmet består av anföranden av jordbrukare, entreprenörer och experter från Sverige och Finland, diskussioner samt praktiska demonstrationer av olika slåttertekniker.
Seminariet är kostnadsfritt, förutom maten som deltagarna betalar själva. Transport från Nagu eller Dragsfjärd ordnas vid behov och möjlighet att övernatta på gården finns.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab