Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
1.3.2002 / LF
Lönsamt så vårvete enligt K-lantbruk
Det kommer att finnas efterfrågan på vårvete nästa höst, hävdar Antti Ollila vid K-lantbruk. Arealerna med höstvete är nere i 25 000 hektar. Det är en minskning på 14,4 procent jämfört med situationen för ett år sedan.
Rågarealen har ökat med 16,2 procent till sammanlagt 33 700 hektar men det är mycket troligt att arealen ändå inte räcker för att vi ska vara självförsörjande. År 2000 var rågarealen uppe i 45 000 hektar, och då räckte utbudet på råg nätt och jämnt.
- Slutsatsen är att det torde löna sig att producera vårvete, säger Antti Ollila.
Utbudet på korn torde tills vidare räcka, och Antti Ollila tror att kornpriserna kommer att följa interventionspriserna under nästa marknadsföringsår.
- Foderkorn räcker men det är brist på maltkorn, säger han.
Enligt Antti Ollila lönar det sig i vilket fall som helst att försöka med maltkorn för dem som kan, eftersom man ofta får ett bättre pris för maltkornssorter, fastän skörden måste säljas som foderkorn.
- Enligt uppgifterna från världsmarknadens centrum för spannmålshandel, Chicago ser det ut som om havrepriserna faller litet under nästa säsong, påpekar Antti Ollila.
Vad gäller oljeväxterna är läget ganska öppet, det borde inte bli stora förändringar. Man räknar med att rybspriserna faller litet, medan priset på sojabönor stiger.
Antti Ollila påpekar själv att prognoserna ska tas för vad de är:
- Priserna på havre har till exempel stigit dubbelt så mycket, som man förutspådde i fjol, sade han i måndags.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab