Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
18.2.2011 / Landsbygdens Folk
Intressebevakningen viktig efter valet
ÖSP:s ordförande Mats Nylund befarar att det kan bli en tuff politisk vår efter riksdagsvalet i samband med regeringsbildningen. Finansministeriet har aviserat att budgeten ska beskäras med tio miljarder euro under nästa period varav 1,5 miljarder per år i löpande poster.
- Vi får hel kallt räkna med att jordbruket kommer att vara med på beskärningslistan. Vi är en yrkeskår vars ekonomi och verksamhetsförutsättningar rätt långt bestäms av statsmakten.
Nylund som deltog i Kvevlax ÖSP-avdelnings årsmöte i måndags sade att SLC redan börjat positionera sig med tanke på vad som väntar för att försvara jordbrukarkåren. SLC har stakat ut landsbygdens målsättningar för den regering som bildas efter riksdagsvalet i april. Strävan är att målsättningarna skrivs in i regeringsprogrammet. Målsättningarna finns på SLC:s hemsida: www.slc.fi.
På tal om nästa regeringsperiod befarade Nylund att frågan om fastighetsskatt på åker och skog åter kommer att lyftas fram.
- Det är en orimlig tanke som genast måste torpederas. Vad gäller åkermark är det ju helt bakvänt att staten först betalar stöd för odling för att sedan införa fastighetsskatt på marken. Vill man stärka kommunernas ekonomi så finns det något som heter statsandelar.
Vad fastighetsskatt på skog beträffar sade Nylund att skogen redan nu beskattas tillräckligt. Han räknade upp sex olika skatter som betalats för skogen från plantering till avverkning.
Nylund sade att det också finns krav på producentorganisationen då det gäller marknadsbevakningen.
- Tyvärr finns vi inte med vid det bordet. Vi hoppas mycket på lagen om producent- och branschorganisationer som innebär att producenter eller hela branscher kan gå samman och bestämma om mängder som ska marknadsföras bland annat. Lagen dröjer tyvärr och riksdagen har ännu inte fått behandla lagförslaget.
Nylund sade att han är besviken över att lagen inte kommit längre än så här. Framförallt förstår han inte de grönas motstånd.
- Den här lagen skulle nämligen göra att ekosektorn och det närproducerade skulle få ännu större betydelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab