Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
18.2.2011 / Landsbygdens Folk
SLC godtar inte skärpta krav i befintliga svinhus
SLC kan under inga omständigheter acceptera några förändringar i nuvarande regler för befintliga svinhus. Näringen har inga ekonomiska förutsättningar av att klara några hårdare krav. Det här säger ordföranden för SLC:s slaktdjursutskott, Tomas Långgård.
Långgård hänvisar till de diskussioner som fördes då de hårdare kraven infördes för nybyggen med statliga investeringsstöd.
- Då sökte vi en kompromiss, men ministern vägrade ge efter. Hon sade att vi kunde få ut ett mervärde från marknaden då vi har hårdare krav än andra. Men det går inte. Ska vi få ut mera från marknaden måste vi få någon form av gränsskydd och det är orealistiskt.
Långgård och Österbottens Kötts styrelseordförande Kjell-Göran Paxal påminner också om att Finland redan nu i praktiken har betydligt hårdare krav än de flesta av sina konkurrenter. Uppskattningsvis 95 procent av grisproducenterna har nämligen frivilligt i samarbete med slakterierna gått in för större boxyta än de minimikrav som finns i lagen.
Inom ramen för någonting som heter kvalitetskött har farmarna gått in för att ha en minimiboxyta på 0,9 kvadratmeter per slaktsvin då lagen stipulerar 0,65 kvadratmeter. För det här får farmarna ett pristillägg på några cent. Men mera går inte att få ut med hårdare krav, tror Långgård och Paxal.
- Handeln och konsumenterna bör i så fall ta sitt ansvar för en fortsatt inhemsk produktion och betala för mervärdet som uppstår på grund av strängare krav, säger Paxal.
Enligt obekräftade uppgifter föreslår ministeriet nu att slaktsvin i viktklassen 86-110 kilo ska ha en boxyta på 1 kvadratmeter per djur. Nu gäller 0,65 kvadratmeter, vilket också motsvarar EU:s minimikrav. För djur över 110 kilo skulle krävas en boxyta om 1,2 kvadratmeter per djur.
Också för smågrisar föreslås större ytor. Till exempel smågrisar under 25 kilo skulle ha 0,4 kvadratmeter per djur mot dagens krav på 0,3 kvadratmeter i klassen 20-30 kilo.
Enligt Långgård skulle minister Anttila gå till historien som den minister som ålagt näringen de högsta kostnaderna genom tiderna om hon ensidigt driver igenom skärpningarna.
Långgård säger att det enda raka vore gemensamma regler för hela EU.
- Den svenska EU-parlamentarikern Marit Paulsen har föreslagit en gemensam djurskyddslag på EU-nivå. Den skulle vara lika för alla och inget land skulle kunna införa hårdare krav. Det är ett bra förslag.
Ifall skärpta krav införs endast på nationell nivå är de rädda för att produktionen kommer att minska i Finland. Med ökad import som följd.
- Näringen är så hårt pressad här från förr. I fjol var Finland det enda land i Europa där produktionen på griskött minskade, säger Paxal.
Han hänvisar också till hur det gick i Sverige då de införde hårdare krav.
- Mellan 1997 och 2009 minskade produktionen i Sverige med 34 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab