Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.2.2011 / Landsbygdens Folk
Le Maire: Viktigt med jordbruk i Europas alla regioner
- Finland ska vara stolta över sina jordbrukare! De jobbar i svåra förhållanden, men upprätthåller ändå sitt jordbruk.
Det sade Frankrikes jordbruksminister Bruno Le Maire när han i måndags besökte Finland och tillsammans med sin kollega Sirkka-Liisa Anttila höll gemensam presskonferens.
- Finländskt jordbruk är väldigt viktigt och Frankrike delar Finlands åsikt om att jordbruk ska kunna idkas överallt inom EU, sade Le Maire. Vi kämpar för att det ska finnas jordbruk i alla regioner. Även i de områden där det är svårt att odla.
Det finns de inom EU som anser att jordbruket borde läggas ner i länder och regioner där klimatet är som hårdast. Men hur vi ska kunna förse en snabbt växande befolkning med mat och livsmedel när jordbruksproduktionen ökar långsamt är en strategisk fråga.
- Det vore ansvarslöst att låta ett enda hektar av den europeiska jordbruksproduktionen flytta någon annanstans, sade minister Le Maire. Jordbruk ska också kunna bedrivas på mindre gynnade platser som exempelvis i de franska bergsområdena och i Finland.
Som bäst lägger EU om sin jordbrukspolitik som ska vara klar från och med 2014. Ett av kraven är att jordbruksanslagen i EU-budgeten minskar och att en del av jordbruksstöden kopplas till naturvården. Men ännu dröjer det kanske till slutet av nästa år innan finländska jordbrukare vet hur stödbeloppen påverkas av omläggningen.
Finland och Frankrike har samma mål och kämpar tillsammans för en stark gemensam jordbrukspolitik, lovade Le Maire. För att EU:s jordbruksbudget ska bevaras som den är säger han sig vara redo att överväga en utjämning av jordbruksstöden mellan de olika medlemsländerna. Mindre gynnade områden behöver stöd utöver grundstödet, anser han.
Samtidigt betonade Le Maire att en gemensam jordbrukspolitik inte bara är till för producenterna, utan för EU:s alla 500 miljoner invånare.
- Målsättningen är att producera mat och att garantera en god matkvalitet, sade han.
Frankrike fungerar för närvarande som ordförandeland för G20 och för första gången på de tio år som gruppen funnits har nu ett tryggande av lantbruket och av livsmedelsproduktionen lyfts upp på dagordningen.
I januari lovade Frankrikes president Nicolas Sarkozy att landet inte kommer att offra sina jordbrukare. Ett uttalande som förvisso skapar en viss press på jordbruksministern.
- Men samtidigt är det också ett värdefullt stöd, säger Bruno Le Maire. Det är bättre att presidenten intresserar sig för jordbruket än att han inte gör det.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab