Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.2.2011 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen vill slopa straffavgift för utomkvotssocker
Det höga prisläget på de globala sockermarknaderna kan i värsta fall leda till en brist på socker i EU. För att förhindra detta, överväger kommissionen att låta omklassificera 500.000 ton utomkvotssocker till kvotsocker med befrielse från straffavgiften.
Den preliminära strategin presenterades för medlemsländerna vid förvaltningskommitténs senaste möte. Livsmedelsindustrin och flera EU-länder har varnat för en förestående sockerbrist i EU. Enligt industrin är det absurt att EU i ett sådant läge måste sälja ut socker bara för att reglerna måste följas.
Kommissionen beräknar skörden 2010/2011 till 13,8 miljoner ton kvotsocker plus knappt 3,2 miljoner ton utomkvotssocker. Allt tyder på att utgående lager endast kommer att omfatta 352.000 ton kvotsocker samt 554.000 ton socker utom kvoten. Föregående år uppgick motsvarande lager till knappt 1,2 miljoner ton kvotsocker samt 561.000 ton utomkvotssocker.
Kommissionen anser att EU har två möjligheter att förbättra försörjningsbalansen. Den ena lösningen är att importera socker till reducerad tull. Alternativet är att omklassificera utomkvotssockret till kvotsocker, som kunde säljas fritt på EU-marknaden.
EU-kommissionen föreställer sig att importen skulle föranstaltas som ett anbudsförfarande. Aktörer som vill importera socker ska genom anbud meddela önskad kvantitet samt den importtull de är beredda att betala. Anbuden sammanställs för hela EU och bereds inför förvaltningskommittén, som utgående från marknadssituation och rådande prisnivå fattar beslut om vilka anbud som kan accepteras.
Förvandlingen av utomkvotssocker till kvotsocker skulle ske genom ett ansökningsförfarande som endast är öppet för sockerproducenter. Maximalt 500.000 ton socker för hela EU skulle kunna klassas om till kvotsocker under året 2010/2011 och befrias från den nuvarande straffavgiften på 500 euro per ton. Därutöver skulle också 26.000 ton isoglukos befrias från straffavgiften. För de ansökta mängderna måste vissa förutsättningar uppfyllas, exempelvis skyldighet att betala minimipriset till betodlarna.
Då utomkvotssockret omklassificeras till kvotsocker, höjs prisnivån enligt den nuvarande sockerregleringen. Den gällande straffavgiften på 500 euro per ton nollställs när sockret saluförs inom EU.
EU-kommissionen betonar att förslagen inte är officiella. De är närmast avsedda som arbetsdokument och underlag för diskussioner. En omröstning kan tidigast arrangeras i början av mars.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab