Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
18.2.2011 / Landsbygdens Folk
EU stryker importtullar för foderspannmål
Med anledning av de höga foderpriserna på världsmarknaden vill EU-kommissionen stryka tullarna inom importkvoten för fodervete och foderkorn. Motiveringen är de höga foderkostnaderna inom djursektorn.
Importkvantiteten inom dessa kvoter uppgår till totalt 2,9 miljoner ton vete och cirka 306.000 ton korn. Tullarna stryks fram till den 30 juni, då den nya skörden väntas bli tillgänglig på marknaden.
Den gällande importtullen på 12 euro per ton för vete av låg och medelmåttig kvalitet nollställdes av förvaltningskommittén, likaså importtullen på 16 euro för korn. Tullfriheten gäller endast för de fastställda importkvoterna.
För foderkorn står en importkvot på 306.000 ton till förfogande för 2011. För fodervete har USA en kvot på 572.000 ton, Kanada 40.000 ton och övriga tredje länder sammanlagt 600.000 ton för årets första kvartal.
Havren berörs inte av kommissionens förslag. Kommissionen anser också att det är onödigt att utvidga nollställningen till annan spannmål utanför importkvoterna, eftersom nolltull redan råder för flera spannmålsslag.
Flera medlemsländer välkomnade förslaget, utgående från kostnadstrycket på djurgårdarna. Det definitiva beslutet fattas sannolikt vid förvaltningskommitténs nästa möte den 24 februari.
EU-kommissionen meddelade också att Australien har visat intresse för export av foderspannmål till EU-marknaden. Anledningen är en ovanligt stor skörd av ovanligt dålig kvalitet. En talesman för agrarkoncernen AWB uppger att det finns en stark efterfrågan på fodervete från Australien. Exporten av foderspannmål från Australien till Europa har legat nere de senaste tjugo åren. De höga transportkostnaderna och importtullarna har gjort exporten olönsam.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab