Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
11.2.2011 / Landsbygdens Folk
Åländsk mjölk för dyr för sjukhuset
Kommentarer som "besviken" och "bedrövligt" var de första reaktionerna från jordbrukarhåll på beslutet att Åland Centralsjukhus i Mariehamn ska börja köpa mjölk från Arla i Sverige och Valio i Finland i stället för Ålandsmejeriet ÅCA.
- Jag är besviken över att sjukhuset inte ser mera till helheten. Beslutet verkar inte förankrat hos politikerna, säger mjölkbonden Trygve Sundblom, som är styrelseordförande i Ålands Centralandelslag.
Han påpekar att mejeriet ingalunda "står och faller med det här". Det handlar mera om principer. Ifall man börjar snåla på mjölkinköp får man enligt Sundblom "börja konkurrensutsätta det mesta".
Ålands Hälso- och Sjukvård som administrerar Ålands Centralsjukhus kan spara cirka 8.000 euro från från 7 mars till årets slut genom att köpa mjölk från Arla och Valio via åländska leverantören Feja. Totalsumman för mjölkinköpen under den perioden är 90.000 euro. Prisskillnaden jämfört med mjölk från det lokala mejeriet är alltså knappt 10 procent.
Ålands Producentförbunds ordförande Anders Englund, som också är ledamot av Ålands lagting, tycker att beslutet att byta mjölkleverantör är "bedrövligt egentligen".
- Det här måste diskuteras politiskt. Jag tror inte att beslutet är förankrat i Ålands Hälso- och Sjukvårds styrelse och i de politiska partierna.
Englund påpekar att "landskapet satsar en hel del pengar" på att Åland ska ha närproducerade livsmedel.
- Vi måste få en ändring på det här. Nu handlar det om små pengar i det stora hela, men det gäller principer. För oss som bor på en ö är det ännu viktigare att man också av miljömässiga skäl satsar på närproducerad mat, säger Englund.
Han tycker att landskapsregeringen bör fatta beslut med rekommendationer att landskapets inrättningar ska satsa på närproducerat, eftersom "storbolagen kan sänka priserna hur dom tycker".
Också Jan Salmén, som är viceordförande både i sjukvårdsstyrelsen och ÅPF och liksom Anders Englund även lagtingsledamot, ville genom ett politiskt beslut få en ändring om mjölkinköpen. Han tog upp frågan i onsdags vid möten med de två regeringspartierna Liberalerna och Centern.
Salmén hänvisar till att ÅHS-styrelsen redan tidigare fattat principbeslut om att välja åländska entreprenörer för sjukhusets många byggnadsprojekt, även om de är någon procent dyrare.
Också Obundens Samlings ordförande Gun-Marie Lindholm, som sitter med både i lagtinget och ÅHS-styrelsen, har i en insändare skyndat sig att ta ställning för ett nytt beslut så att man köper åländsk mjölk på sjukhuset.
Hon har tidigare betonat vikten av närproducerad potatis till sjukhusets bespisning och tycker att "någonting är galet om vi inte kan köpa närproducerat" när landskapet betalar 17,5 miljoner euro per år i stöd till det åländska jordbruket.
ÅHS-ordföranden Torbjörn Björkman från Liberalerna blev "lite förvånad" över försörjningschefens beslut att byta mjölkleverantör. Men Björkman tror att det blir svårt för styrelsen att ändra beslutet "ifall det inte kommer något besvär". Men han påpekar att ÅHS-styrelsen vid sitt möte i dag fredag måste titta på upphandlingsdirektiven för att se hur man kan gynna närproducerat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab