Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
11.2.2011 / Landsbygdens Folk
Livlig ekomarknad i Tyskland
I Tyskland har marknadsföringsåret börjat livligt för ekoprodukter. Efterfrågan på snabba leveranser överstiger utbudet, vilket har lett till fortsatta prishöjningar. Efterfrågan är stor på speciellt foderspannmål. Under mars och april räknar man med ett livligt uppgörande av handelskontrakt.
Storleken på spannmålslagren och priserna torde klarna något på Biofachmässan nästa vecka. Det är i vilket fall som helst på vete som efterfrågan nu är störst inom alla kvaliteter.
I Europa överlag är det brist på partier med högt falltal och glutenhalt. Priset på kvarnvete med en proteinhalt på mer än 11,5 procent varierar under december månad mellan 370 och 470 euro per ton.
När det gäller vete av genomsnittskvalitet håller producenterna det ännu i sina lager, eftersom de inte ännu vet om om de får det sålt som kvarn- eller fodervete. Priset på fodervete varierar mellan 300 och 360 euro per ton.
På den tyska marknaden har ekologisk råg rört sig så livligt under de senaste månaderna att det har varit svårt att hitta partier under början av året. Under december rörde sig priset på råg mellan 250 och 310 euro per ton.
Priset på ekologisk havre stiger ännu fastän efterfrågan har jämnat ut sig jämfört med november-december. Den tyska marknaden har skaffat påfyllning från Baltikum och Polen. Från Finland och Sverige kommer det emellertid mindre än normalt. Priset har varit 300-370 euro per ton på havre för livsmedel och 240 euro för foderhavre.
På den brittiska marknaden var priserna på ekospannmål vid gårdarna följande under januari: vete 310 euro per ton, korn 311 euro, havre 293 euro och bönor 317 euro per ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab