Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.2.2011 / Landsbygdens Folk
EU formar strategi för råvarusäkerheten
EU-kommissionen vill bekämpa prisfluktuationer hos råvaror genom öppnare information. Dessutom ska spekulationen dämmas upp med regleringar och begränsningar av placeringarnas storlek.
Tre EU-kommissionärer presenterade nyligen kommissionens första utkast till strategi för råvarusäkerhet. Kommissionen vill i framtiden förhindra alltför vilda prisfluktuationer genom en rad åtgärder som bland annat ska begränsa spekulationen. Därmed har kommissionen sannolikt böjt sig för det franska kravet på regleringar och andra åtgärder som ska försvåra spekulanternas möjligheter att manipulera marknaderna.
Den franska regeringen har offrat hela sin prestige på denna fråga, som man också vill driva på under det franska värdskapet i G-20-gruppen.
Inom EU-kommissionen har man in i det sista tvivlat på spekulationens betydelse för prisfluktuationerna. Ännu senaste vecka distanserade sig kommissionen från Frankrikes hårda linje. Enligt uttalanden från EU-kommissionen skulle det saknas belägg för ett samband mellan spekulation och oron på marknaderna. Placerarnas inflytande på marknadspriserna har varit litet, anser kommissionens experter.
Den starka kapitalrörelsen på marknaderna för terminsaffärer har inte påverkat prisvolatiliteten i nämnvärd grad, löd den officiella åsikten från Bryssel. Nu har kommissionen tydligen fått böja sig för fransmännens prestigeprojekt, eftersom presentationen av råvarustrategin flyttades fram med en vecka. Under den tiden har innehållet ändrats, och kommissionen vill igen jaga spekulanter.
Uppbådet vid presentationen visar att kommissionen tar råvarutryggheten på allvar. Tre kommissionärer var på plats - Dacian Cioloș (jordbruk), Michel Barnier (tjänster och inre marknad) samt industrikommissionär Antonio Tajani.
I första taget vill Dacian Cioloș förbättra informationen för att nå en bättre insyn på marknaderna. Informationen över priser, utbud, efterfrågan, produktion och lager på de internationella råvarumarknaderna ska bli effektivare. Men Cioloș slog också fast att investmentfonder har ett ökande inflytande på råvarupriserna. Det handlar om ett växande problem som man väl måste leva med, sade kommissionären försiktigt.
Samtidigt måste man skapa instrument som underlättar umgänget med problemet. Cioloș betonade att spekulationen inte enbart kan begränsas på den europeiska marknaden. Den måste bekämpas på det internationella planet.
Cioloș kollega, fransmannen Michel Barnier med ansvar för tjänster och den inre marknaden, understryker betydelsen av så kallade positionsbegränsningar, d.v.s. övre gränser för spekulativa kontrakt som spelar med på en marknad. Enligt Barnier, som redan i egenskap av fransk jordbruksminister började peka ut spekulanterna till marknadens värsta fiender, borde man pröva de möjligheter som positionsbegränsningar medför.
En begränsning av en position skulle kunna gälla en viss individ eller en förbestämd gräns om att ingen får inneha mer en än viss andel av marknaden för en råvara. Detta skulle gälla både OTC-derivater och derivater som handlas via börs.
Men EU-kommissionen vill också skapa ett forum för internationellt utbyte av problem i anslutning till jordbrukets råvaror. EU anser bland annat att ensidiga beslut som restriktioner för export bör gå att förebygga med internationella samtal. Enligt Cioloș kunde ett slags internationellt snabbvarningssystem öppna kanalerna och underlätta ett utbyte av information om begynnande svårigheter i försörjningen med kritiska råvaror.
En ny myndighet för övervakning av handeln är också på förslag. Kommissionen ska nu genomföra nya undersökningar om sambanden mellan prisvolatilitet och spekulation. Parallellt arbetar kommissionen med en reform av finansinstrumenten. Den så kallade Mifid-översynen granskar marknadsmissbruk och tangerar också spekulativ handel med råvaror.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab