Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.2.2011 / Landsbygdens Folk
Fransk-tysk deklaration för EU-jordbrukets framtid
De franska och tyska parlamenten kräver kontinuitet för EU:s jordbrukare och förhåller sig skeptiska till de gröna målsättningar som EU-kommissionen ställer upp för jordbruket. Det framgår av en gemensam fransk-tysk deklaration. Deklarationen avgavs i anslutning till en specialkonferens i Paris om den kommande jordbruksreformen. I konferensen deltog medlemmar av den tyska förbundsdagen och den franska senaten, den ena av parlamentets två kamrar.
Frankrikes och Tysklands jordbruksministrar Bruno Le Maire och Ilse Aigner har redan tidigare samordnat sina jordbrukspolitiska mål inför de kommande förhandlingarna om en ny jordbrukspolitik. Nu har ländernas parlament gjort detsamma. De franska och tyska parlamentarikerna är ense om att det europeiska jordbruket behöver en stark och rättvis jordbrukspolitik som garanterar kontinuitet för jordbrukarna. CAP bör förbli en gemensam europeisk politik som övervägande finansieras via EU.
Parlamentarikerna betonar att politiken ska gynna ett konkurrenskraftigt och marknadsorienterat jordbruk. Men konkurrenskraft kan inte bli det enda rättesnöret. Ett avsnitt om spekulation bär tydliga spår av en fransk handskrift. De senaste tidernas starka prisfluktuationer visar att jordbruket behöver stödmekanismer för att skydda jordbrukarna mot extrema marknadskriser, heter det i deklarationen som bland annat hänvisar till EU:s ingripande i mjölkkrisen.
En reglering är av marknaden är nödvändig mot bakgrunden av de tilltagande prisfluktuationerna. Ett skyddsnät behövs för att skydda jordbrukarna mot svåra marknadskriser. Den senaste tidens prisfluktuationer visar tydligt att jordbrukspolitiken inte enbart kan orientera sig efter konkurrenskraft.
Tyskarna och fransmännen betraktar EU-kommissionens förslag till en grönare jordbrukspolitik med skepsis. De gröna aspekterna måste förenas med den nödvändiga avvecklingen av byråkrati och Lissabonavtalets jordbrukspolitiska målsättningar, heter det i deklarationen.
Kritiskt betraktas EU-kommissionens försök att blanda bidragen mellan den första och den andra pelaren. Parlamentarikerna efterlyser ett tydligare språk. Man betonar att nya miljötjänster hör hemma bland landsbygdsbidragen i den andra pelaren.
De tyska och franska parlamentet anser däremot att medlemsländer och regioner ska lämnas en omfattande flexibilitet i valet mellan pelare, enligt de behov som utgår från ländernas regionala intressen.
De direkta gårdsstöden betecknar parlamentarikerna som ett viktig bidrag för att trygga jordbrukarnas utkomst. Man ser direktstöden som en nödvändig kompensation för de merkostnader som läggs på jordbrukarna genom produktionen av offentliga nyttigheter. I den gemensamma deklarationen heter det att systemet med gårdsstöd bör utvecklas till regionalt enhetliga anspråk på arealstöd. Det gamla systemet med historiska referenser är i framtiden oförenligt med jordbrukspolitikens målsättningar.
Både Tyskland och Frankrike inser att en rimligare fördelning av de direkta stöden är nödvändig. I detta hänseende går man med på att stödnivåerna i väst och öst i viss mån måste anpassas till varandra. En förutsättning är att anpassningen sker stegvis och beaktar fördelningen i båda pelarna.
De franska och tyska parlamentarikerna inskärper betydelsen av att jordbrukets anslag bibehålls på den nuvarande nivån. Utan en konsekvent budget går det inte att bedriva en ambitiös jordbrukspolitik, fastställer de båda viktiga jordbruksländernas parlament.
De gemensamma franska och tyska positionerna med avseende på den framtida jordbrukspolitiken har genererat kritik i de nya EU-länderna. Bland annat har Polens jordbruksminister Marek Sawicki varnat för blockbildning inom EU. I gengäld har Sawicki angripit Tyskland och Frankrike i skärpta ordalag med sina fordringar på en rättvisare fördelning av gårdsstöden.
Sawickis krav har framkallat en viss nervositet hos de franska och tyska ministerkollegerna Bruno Le Maire och Ilse Aigner. Anledningen är att Polens EU-värdskap infaller i höst, då förhandlingarna om EU:s långtidsbudget kommer in i ett hett skede.
Enligt Sawicki har också Polen ett tillräckligt antal bundsförvanter för en beslutsam och modig reform av jordbrukspolitiken. Frankrikes och Tysklands positioner medför stagnation och orättvis konkurrens, anser den polske jordbruksministern.
Tyskland och Frankrikes regeringar fruktar att omfördelningen av jordbrukets budgetmedel mellan väst och öst ska urarta i en häftig kamp.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș hoppas att EU:s 27 medlemsländer ska enas om en gemensam modell före hösten. Därmed kan kommissionen integrera denna modell i sitt kommande budgetförslag. Enligt Cioloș är en reform av nödvändig efter den starka diversifieringen av jordbruket som har följt i EU-utvidgningens spår. Den nya jordbrukspolitiken måste ta hänsyn till denna nya realitet, understryker Cioloș.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab