Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
1.3.2002 / LF
Utredning krävs om spinnfiskets inverkan på yrkesfisket
Spinnfisket handlar i praktiken om ett riktat fiske efter rovfiskar som gädda och havsöring. Gäddans föda består till största delen av småfisk, bland annat olika mörtfiskar. Ifall fisket efter gädda ökar kraftigt kan hela den ekologiska balansen rubbas i fiskbestånden.
På många håll i Skärgårdshavet och på andra håll visar stammarna av gädda en kraftig tillbakagång. Samma tendens har konstaterats på Åland och längs svenska Östersjökusten.
Av omsorg om fågellivet och fiskbestånden har många vattenägare försökt freda sina vattenområden mot spinnfiske. Väldigt få områden har dock fredats. I Egentliga Finland har det visat sig vara särskilt svårt att få vattenområden fredade. Där är bara 0,02 procent av den totala vattenarealen nu fredad.
Riksdagsman Nils-Anders Granvik frågar nu vad regeringen ämnar göra för att göra tolkningarna av kriterierna för fredning av vattenområden mer enhetliga. Granvik frågar också vilka åtgärder regeringen ämnar vidta för att utreda det fria spinnfiskets konsekvenser för naturen, glesbygdssamhällen och yrkesfisket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab