Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.2.2011 / SLC
Tike: 108 miljoner kilo matpotatis i lantbrukens lager
Potatislagren är tommare än under de två föregående åren. I mitten av januari fanns 108 miljoner kilo matpotatis i lantbrukens lager. Det är 24 miljoner kilo mindre än förra året, vilket beror på den kraftiga exporten till Ryssland och på sommarens skörd som var klart mindre än föregående år.

I mitten av januari fanns totalt 122 miljoner kilo mat- och matindustripotatis i lagren, vilket är 38 miljoner kilo mindre än i januari 2010. Lagren minskade från oktober med 116 miljoner kilo, klart snabbare än föregående år. Jämfört med vintern 2009/2010 har lagren för mat- och matindustripotatis tömts klart snabbare, trots att matpotatislagren har sjunkit i samma takt som förra året. Av statistiken att döma ser det ut som att en del av potatisen som från början avsetts för matindustrin istället säljs som matpotatis.

I mitten av oktober fanns 200 miljoner kilo matpotatis i lagren. På grund av den dåliga skörden år 2010 var mängden 25 miljoner kilo mindre än föregående år. I mitten av januari fanns 108 miljoner kilo matpotatis kvar i lantbrukens lager, vilket är 24 miljoner kilo mindre än år 2010. Största delen av matpotatisen i lantbrukens lager fanns i Österbotten, eftersom det på området för Österbottens tre ELY-centraler fanns 82 miljoner kilo matpotatis, dvs. 76 % av all lagrad potatis.

Exporten tömmer lagren

Utöver den inhemska konsumtionen har exporten gått bra. Enligt tullens statistik låg matpotatisexporten i oktober-november på 12 miljoner kilo, medan export-mängden under motsvarande tid år 2009 var knappt tre miljoner kilo. Enligt Evira exporterades under perioden 1.7.2010 - 31.1.2011 totalt 33 miljoner kilo matpotatis till länder utanför EU, medan exporten under motsvarande tid föregående år var 8 miljoner kilo. Uppgifterna grundar sig på meddelanden om export till länder utanför EU.

Största delen av exporten har gått till Ryssland. Den finländska potatisexporten främjades av den dåliga potatisskörden i Ryssland som orsakades av den ovanliga torkan. Potatisskörden var dålig även på andra ställen i Europa.

Enligt Tikes förhandsuppgifter om skördestatistiken uppgick förra årets skörd av mat- och livsmedelsindustripotatis till totalt 389 miljoner kilo, vilket är 63 miljoner kilo mindre än föregående år. Skörden minskades såväl av de minskade odlingsarealerna som av torkan.

Den mindre potatismängden jämfört med föregående år har också orsakat en uppgång av priset på matpotatis. Enligt Tikes statistik över lantbruksprodukternas producentpriser var produktionspriset för matpotatis i december 19 cent/kg, vilket är 90 procent högre än år 2009. Å andra sidan var produktionspriserna för potatis ovanligt låga år 2009.

Grund för statistiken
Lantbruken som odlar mat- och matindustriepotatis och deras produktionsarealer togs ur landsbygdsnäringsförvaltningens informationssystem. Lagerförfrågan om matpotatis riktades till de lantbruk som odlade mat- och matindustriepotatis på en yta större än 2 hektar. År 2010 fanns totalt 940 sådana lantbruk och deras potatisareal var 13 874 hektar. Förfrågan gjordes som en urvalsundersökning till 400 lantbruk och svarsprocenten var 90.

Statistiken innefattar inte uppgifter för Åland, eftersom potatisproduktionen där huvudsakligen gäller livsmedelsindustripotatis (bl.a. pommes frites).

En statistiktabell över hela landet och över ELY-områdena publiceras på lantbruksstatistiktjänsten Matilda på hemsidan för statistik över lagren av matpotatis.

Ytterligare information
Anna-Kaisa Jaakkonen, Tike, tel. 020 77 21 374,
E-postadresser i formatet fornamn.efternamn@mmmtike.fi

Pressmeddelandet kan också läsas på adressen: http://www.lantbruksstatistik.fi/sv/node/2011

Mer information:
Skördestatistik
Lantbruksprodukternas priser

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab