Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
1.3.2002 / NSP
NSP:s utlåtande om utkastet till översiktsplan

UTLÅTANDE

28.2.2002 1 (2)

Nylands landskapsstyrelse

Alexandersgatan 48 A

00100 Helsingfors

 

 

Ert brev 4.1.2002

 

 

UTLÅTANDE OM UTKASTET TILL LANDSKAPSÖVERSIKT FÖR NYLAND 2025

Nylands svenska lantbruksproducentförbund r.f., NSP, har tagit del av utkastet 4.1.2002 till landskapsöversikt 2025 för Nyland och vill framföra följande kommentarer:

I landskapsöversikten räknar man med en betydande befolkningstillväxt till år 2025. Även inom Nyland väntas dock koncentrationen av befolkningen till huvudstadsregionen fortsätta, samtidigt som vissa perifiera delar av Nyland fortsätter att avfolkas. Kraftfulla åtgärder behövs för att öka den regionala balansen i landskapet isynnerhet beträffande befolkningsutvecklingen, men även gällande ekonomiska förutsättningar och bibehållandet och skapandet av arbetsplatser. Vi förväntar oss att man i landskapsöversikten tydligare tar ställning till hur detta kan förverkligas.

Förändringarna på landsbygden fortsätter i snabb takt. NSP anser att landsbygden och skärgården bör få en större uppmärksamhet och tyngd i översiktsplanen. Trots att lantbruket i ett nyländskt perspektiv är en relativt liten näring, även mätt med antalet sysselsatta inom lantbruket av arbetskraften inom Nyland, får man inte glömma att det nyländska lantbruket är av stor betydelse för i synnerhet hela landets livsmedelsproduktion. Arealmässigt omfattar det även en stor del av det nyländska landskapet.

Strukturutvecklingen och rationaliseringen inom jordbruket innebär att antalet jordbrukare minskar, men även att det försvinner ett stort antal arbetsplatser på landsbygden. Som en deltalj kan nämnas att om befolkningstillväxten följer uppskattningen i översikten, kan man inte förvänta sig att andelen sysselsatta inom lantbruket skulle bibehållas på oförändrad nivå under åren 2005-2025 (0,6% enligt bilaga 5/2). Arealen i odling väntas dock inte minska i någon betydande grad och inte heller jordbruksproduktionen totalt sett. Specialiseringen kommer att öka och antalet nötkreatur att minska vilket antas ha en negativ inverkan för miljön och landskapet. NSP betonar att man i översiktsplanen även inom tillväxtområdet i närheten av huvudstadsområdet bör trygga förutsättningarna för en fortsatt och rationell jordbruksproduktion. Bättre möjligheter bör även eftersträvas för landsbygdsföretagsamhet och möjligheter att utveckla olika typer av serviceföretagande. Landskapsöversikten ger i nuvarande form inte tillräckligt stöd för utvecklingsåtgärder på landsbygden och för ökad samverkan mellan stad och landsbygd.

Speciellt mot bakgrund av den snabba befolkningstillväxten och ekonomiska utvecklingen och de behov och tryck denna skapar på hela landskapet är det viktigt att en långsiktig översiktsplan som jämlikt beaktar hela området och de olika speciella förutsättningarna inom olika delar av området görs upp och även uppdateras tillräckligt ofta.

 

NYLANDS SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTFÖRBUND

 

 

Bjarne Westerlund

Verksamhetsledare


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab