Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
4.2.2011 / Landsbygdens Folk
Akta er för billiga traktorer och maskiner på nätet
Vad sägs om det här erbjudandet: En John Deere 6900 på 128 hästkrafter årsmodell 1993 och körd 5.345 timmar för 8.000 euro. Eller: En John Deere 7920 på 197 hästkrafter årsmodell 2005 körd 3.110 timmar för 20.000 euro.
Det här är två exempel på annonser som snurrar runt på olika försäljningssajter på nätet. Priserna är i grova drag hälften av vad motsvarande traktorer kostar i Finland. Säljarna kan kalla sig Berg, Steff, Leila, Strom eller Josef eller något i den stilen.
Men det är bluff och båg från början till slut. Traktorerna finns inte och när säljarna fått betalt för traktorn så är de försvunna. En stor del av annonserna är så extrema att man genast ser att det här inte kan stämma. Men en del av skojarna kan vara rätt slipade.
För närvarande undersöker kriminalpolisen i Vasa ett par fall där österbottniska jordbrukare blivit lurade. Ett fall handlar om ett köp av en John Deere i Storbritannien. Annonsen fanns på svenska Blocket. Det var ett brittiskt företag som sålde.
Eftersom han som skulle köpa traktorn ville säkerställa sig om att företaget var seriöst lät han via kontakter i England undersöka företaget. Allt var okej. Köparen fick en utredning över företaget för flera år bakåt. Allt var vitt som snö. Så han betalade. Pengarna betalades in på ett konto på Barclays Bank.
Men ingen traktor kom. När inget började hända tog han kontakt med den brittiska polisen. Det visade sig att säljaren inte hade något att göra med det företag han sade sig representera. Han hade snott identiteten av ett seriöst företag.
Efter ett tag ringde en man från Uddevalla upp den österbottniska köparen.
- Mannen från Uddevalla hade köpt samma traktor som jag. Han hade fått mitt nummer av polisen och ville diskutera med mig. Nu är den här säljaren anmäld både till den svenska och den finska polisen.
Polisen har nu lyckats identifiera personerna bakom det här bedrägeriet. Hjärnan bakom det hela torde i det här fallet finnas i Rumänien. Ett konto i en engelsk bank är också fryst. Enligt kommissarie Eero Välimäki på kriminalpolisen i Vasa är det dock snabba ryck på de här kontona.
- Oftast är det en bulvan som finns i första ledet mot kunden. När pengar kommer in på kontot flyttas de snabbt till andra länder och konton.
Enligt Välimäki har den finska polisen rätt små möjligheter att reda ut sådana här brott ensam.
- Vi måste förstås samarbeta med polisen i de länder bedrägeriet skett. Problemet är att många länder har helt andra regler än vi. Det gör utredningarna ännu svårare.
Välimäki säger att det är viktigt att anmäla så snabbt som möjligt om man blivit lurad.
- Ska man stoppa penningflödet gäller det att snabbt kunna frysa de aktuella kontona. Men pengarna rör sig så snabbt så det är svårt att hinna med.
Österbottniska bönder är inte de enda som drabbats. Välimäki säger att flera motsvarande händelser utreds på andra håll i Finland. Och det är inte bara traktorköpare som drabbas. Där pengar rör sig, där rör sig också bedragarna. Det kan handla om bilar, elektronik, ja nästan vad som helst som det ligger pengar i.
Välimäki säger att det första man bör reagera på när man ser en annons är om varan är för billig.
- I de fall vi undersöker handlar det om maskiner som är hälften billigare än i Finland. När någonting är för billigt är det oftast något skumt med i bilden. Antingen finns inte varan eller så är den sönder.
I det här aktuella fallet ovan hade köparen noggrant kollat upp företaget, men det hjälpte inte. Välimäki säger att det här är ett ganska vanligt trick som bedragarna använder. Man använder en seriös firmas namn utan att ha någon anknytning dit. Ibland har man kastat om någon bokstav i den seriösa firmans namn i sin epostadress.
- Här bör man dubbelkolla. Gå in på företagets officiella hemsida och ta kontakt med dem den vägen! Nöj er inte med den första kontakten ni fått. Det kan vara en skojare.
Med jämna mellanrum slinker annonser från bedragare in på de seriösa säljsajterna i Finland. Även Findit har drabbats. Joakim Östman vid Findit säger att trots dyrbara filter så lyckas bedragarna ta sig in ibland.
- Vi har begränsat tillgängligheten så att man bara kan sätta in annonser från Finland och Sverige. Men de här skojarna bryter sig in i privatpersoners datorer och stjäl deras e-postadresser. De kan ha tusentals e-postadresser som de använder.
Östman säger att de här annonserna raderas så fort de upptäcks. Det är sällan de hinner vara inne mera än en halvtimme innan de upptäcks.
För att skydda annonsörerna har Findit också begränsat tillgängligheten till annonsörernas uppgifter till bara Sverige och Finland.
- Vi gör allt vi kan för att skydda våra kunder. Vi har satsat mycket pengar på olika filter.
Precis som Välimäki poängterar också Östman att man alltid ska dra öronen åt sig om någonting är alltför billigt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab