Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
4.2.2011 / Landsbygdens Folk
EU godkänner återbäringar på energiskatter
EU-kommissionen har gett grönt ljus för återbäringarna av punktskatter på energi inom jordbruket. Riksdagen godkände återbäringarna före jul. Således återbärs från och med i år 14,85 cent per kilo tung och 13,20 cent per liter lätt brännolja. Dessutom införs från och med 2012 en återbäring på 9,20 cent per liter biobrännolja, som också är beskattningsbar från och med i år. Principen är att villkoren för biobrännolja jämställs med lätt brännolja. När det gäller el så återbärs den med 1 cent per kilowattimme.
I praktiken betyder det här att skatten för lätt och tung brännolja inom jordbruket och växthusodlingen hålls på samma nivå som nu, efter att återbäringarna har verkställts. Man söker om återbäringar av det här årets skatter först nästa år.
Elskatten inom jordbruket är på samma nivå som elskatteklass II, även detta efter att återbäringen har verkställts. För den del av växthusodlingen som hör till elskatteklass II har man inte ännu kommit överens om någon lättnad. Enligt de energiskatter som trädde i kraft vid årsskiftet steg skatten i skatteklass II, som tillämpas för industrin från 0,26 cent till 0,703 cent. Det här drabbar i synnerhet växthusodlare med belyst odling, som odlar året runt.
När det gäller användningen av torv, så är skatten 1,90 euro per kilowattimme fram till 1 januari 2013, därefter 2,90 euro till 1 januari 2014. Efter det är skatten 3,90 euro per kilowattimme.
SLC har bland annat yrkat på att självrisken för växthusodlingen som energiintensiv odling sänks till 5.000 euro årligen, när det gäller energiskatten. Den energiskatt som växthusodlarna betalar utöver det skulle alltså till största delen återbäras. Också riksdagens jord- och skogsbruksutskott föreslog i sitt utlåtande att den nedre gränsen för återbäringar av energiskatt inom trädgårdsodlingen skulle bli 5.000 euro.
Förslaget vann dock inte gehör i finansutskottet och således har inte riksdagen fattat beslut om att förutsätta beredning av en lagändring i frågan.
Däremot blev det skattefrihet för dem som producerar högst 5.000 megawattimmar per år med bränntorv. De som producerar mera måste dock betala skatt för hela sin produktion.
Återbäringen till växthusnäringen flyttas från tullen till skatteförvaltningen. I praktiken är det alltså från och med nästa år som samma myndighet har hand om hela återbäringen. Det betyder också att alla växthusodlare då söker om återbäringen en gång i året.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab