Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
4.2.2011 / Landsbygdens Folk
EU-plan på sockerimport lyfte priset till rekordnivå
Sockerpriset steg nyligen till ett 30-årsrekord. Anledningen är EU-kommissionens planer att begränsa exporten av socker och tillåta en ökad import för att avvärja ett hotande underskott på EU-marknaden.
EU-kommissionen oroar sig över att socker kan bli en bristvara i EU. För att undvika knapphet, vill kommissionen stoppa exporten av bestämda överskott för att i stället sälja ut sockret på den inre marknaden. Ytterligare vill kommissionen öppna en ny importkvot för socker från tredje länder utanför EU. Detta ställde kommissionen i utsikt senaste torsdag i den ansvariga förvaltningskommittén.
Kommissionen informerade emellertid inte om några detaljer, än mindre delgavs någon tidtabell. Men flera EU-länder har begärt att kommissionen ska ompröva möjligheten att frige utomkvotssocker för den inre marknaden.
I de europeiska lagren befinner sig ännu 350.000 ton socker, som har producerats utom kvoten. Under normala omständigheter skulle mängden antingen kvitteras med nästa års kvot eller skickas ut på världsmarknaden.
Kommissionen föreslog i november att EU ska släppa socker fritt för export. Ett tidigare parti på 350.000 ton försvann som smör i solsken. Men denna gång protesterade livsmedelsindustrin, som fruktar ett försörjningsproblem på den inre marknaden. I spetsen för protestkampanjen går Portugal, som backas upp av andra stora europeiska sockerimporterande länder, som exempelvis Storbritannien. Portugal upplevde i december en akut kris då sockret försvann från butikernas hyllor. Landets jordbruksminister fick lägga sina ord försiktigt för att hålla konsumenterna lugna. Irland har tidvis också lidit av sockerbrist.
Enligt livsmedelsindustrin är läget absurt om inhemskt socker av god kvalitet måste exporteras, bara för att reglerna säger det.
EU:s sockerimport har haltat ordentligt den senaste tiden då de fattiga utvecklingsländerna tjänar mer på att sälja ut sitt socker på världsmarknaden, i stället för att skeppa det tullfritt till EU.
De senaste åtgärderna ska ses som en klar signal från kommissionen. EU vill visa att man prioriterar en säker sockerförsörjning. Socker kommer inte att exporteras i onödan, försäkrade nyligen en talesman för kommissionen.
Men kommissionen måste nu invänta den slutliga produktionsstatistiken från varje medlemsland. Först därefter kan ett formellt beslut fattas. Sannolikt vet kommissionen besked omkring den tionde februari.
Analytikerna är för tillfället oeniga om sockerprisets kommande utveckling. Prognoserna i EU kan mestadels sammanfattas med att sockret kommer att stanna på en hög nivå de närmaste månaderna, men utan dramatiska prisstegringar. Experter utanför EU räknar med ett fortsatt prisrally med ett sockerpris som kan stiga till 40 US-cent under loppet av tre månader.
Marknadschef Andrew Aitken vid det stora sockerkooperativet Mackay Sugar i Australien hör till den senare gruppen. Han konstaterar att EU har gjort en helomvändning i sin sockerpolitik genom att stoppa sin export.
- Tidigare har EU gynnat exporten av socker. Nu vill man importera i stället. Detta försvårar den redan svåra försörjningssituationen på den globala marknaden, menar Aitken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab