Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
4.2.2011 / Landsbygdens Folk
Ny tidtabell för Doharundan
Världshandelsorganisationen WTO ser nya möjligheter att nå ett avtal om en avreglering av världshandeln inom ramen för Doharundan. En inre krets av handelsministrar vill återuppliva samtalen med sikte på ett avslut före slutet av detta år.
I samband med det internationella ekonomiska toppmötet i den schweiziska skidorten Davos, passade värdarna på att bjuda in närvarande ministrar till en mini-Doharunda för att kartlägga läget i förhandlingarna. I mötet deltog WTO:s generaldirektör Pascal Lamy och 24 ministrar, bland dem handelsministrarna från de viktiga påverkarländerna Brasilien, Kina, Indien, Sydafrika samt USA och EU.
Enligt de schweiziska värdarna visade de medverkande ministrarna ett stort intresse för att aktivt främja processen. Ett utkast till text för samtliga delområden ska färdigställas i april, så att själva paketet kan snöras samman i juli. Detta förutsätter emellertid att parterna lägger in en högre växel. Samtalen är på väg in i sin slutfas, men ännu återstår mycket arbete. Den schweiziska handelsministern Johann Schneider-Ammann anser att Doharundan kan och bör avslutas detta år.
Han tillägger att de medverkande ministrarna också hade insett att länder som ställer krav, också måste vara beredda att ge efter. Detta gäller också USA, tillägger generaldirektör Pascal Lamy.
Senast strandade WTO-avtalet på motstånd från tröskelländerna, som inte ville gå med på sänka tullar för industriprodukter. I gengäld försvårades förhandlingarna av industriländernas ovilja att ge efter för kraven på ytterligare avreglering av jordbruket.
Enligt Pascal Lamy kan emellertid 80 procent av Doharundan betecknas som färdigförhandlad. Numera tvistar förhandlarna mest om detaljer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab