Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.2.2002 / LF
11 av 13 utländska tomatpartier innehöll Pepino-virus
Pepino-virus förekommer allmänt i de importerade tomater som finns i butiksdiskarna. Det visade ett stickprov bland utländska tomater som gjordes i svenska Österbotten förra veckan. Av 13 provpartier visade hela 11 spår av viruset.
- Kartläggningen visade att läget är betydligt värre än de värsta farhågorna på förhand kunde ge vid handen, uppger trädgårdsombudsman Bo Linde på ÖSP.
Förbundets trädgårdsutskott hade bett ÖSL:s trädgårdskonsulent Matias Rönnqvist att undersöka eventuell Pepino-förekomst i utländska tomater. Matias Rönnqvist samlade förra veckan ihop 13 tomatpartier i affärer i Närpes, Vasa och Korsholm.
På basen av visuell bedömning går det inte med säkerhet att avgöra om tomaterna har Pepino-virus eller inte.
- Tomaterna sändes till Lantbrukets Forskningscentral (LFC) för analys. Därifrån kom besked om att hela 11 av 13 prover innehöll Pepino-virus.

Inte farliga att äta
De smittade tomaterna är inte farliga att förtära.
- Smittan kan dock överföras via kontakt till de tomatplantor som finns i växthusen. De odlare som får in smittan i sina hus kan räkna med ett skördemässigt dåligt resultat och en betydande ekonomisk förlust.
ÖSP uppmanar de österbottniska odlarna till största möjliga försiktighet för att viruset inte skall komma åt att etablera i växthusodlingarna.
- Undvik att röra utländska grönsaker och frukter i butikerna. Och ta överhuvudtaget inte in några sådana i växthusen. Det är synnerligen viktigt att alla som rör sig i växthusen iakttar en mycket god hygien. Besökare bör alltid använda skyddskläder.
ÖSP har sänt ut ett medlemsbrev till växthusodlarna där de får närmare upplysning om hur man bör förfara för att viruset inte skall sprida sig.
- Från förbundets sida har vi också kontaktat TE-centralen, jord- och skogsbruksministeriet och Kontrollcentralen för växtproduktion (KTTK). Vi har uppmanat myndigheterna att vidta alla tänkbara åtgärder för att vi skall undvika en virusspridning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab