Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.2.2002 / LF
Blanda inte in lantbruket i näringslivsbolag
- Det finns långtgående planer på att bilda ett näringslivsbolag som skulle bestå av sju kommuner kring Vasa. Bolaget kan också tänka sig att ta med lantbruket, berättade Martin Edman, ordförande för ÖSP i Malax, när avdelningen inledde vårmötesrundan på måndagen. Samma kväll hölls också vårmöte inom Petalax ÖSP.
Enligt planerna kommer bolaget att handha näringslivsfrågor på ett centraliserat sätt utgående från Vasa. Styrelsen för bolaget skall väljas i vår och verksamheten inledas i höst.
- Man arbetar enligt en snabb tidtabell och saken skall diskuteras redan i morgon i kommunstyrelsen i vår kommun. Det är hög tid att säga vår åsikt. Anser ni att lantbrukssekreteraren skall sitta i Malax eller i stadshuset i Vasa?
Thomas Långgård ansåg att det inte finns någon orsak för lantbruksförvaltningen att gå med och förflytta tjänstemannen från orten.
- Kontakten till fältet går om intet med ett sådant arrangemang. Det kan rent ut av vara farligt att gå in för den modellen.
Mikael Smeds hade ingenting till övers för en sammankopplig av lantbruksförvaltning och näringsliv.
- Det har vi provat på en gång tidigare i Malax och den lösningen blev inte långvarig innan den revs upp.
Martin Edman sade sig vara storligen förvånad över att bönderna inte informerats.
- Lantbrukssekreteraren känner både den lokala befolkningen och förhållandena. Jordbrukarna har en låg tröskel när det gäller att lyfta telefonluren och kontakta honom. I dag fungerar kontakterna på ett bra sätt mellan TE-centralen, lantbrukssekreteraren och bönderna.
Ingen av mötesdeltagarna ställde upp för en överföring av lantbruksförvaltningen till ett näringslivsbolag i Vasa. I stället beslöt mötet att sända ett uttalande till fullmäktige och styrelsen i kommunen där man påpekar hur viktigt det är att lantbrukssekreteraren också i fortsättningen är stationerad i Malax.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab