Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.2.2002 / LF
God klövvård kan ge upp till 100 miljoner euro per år
- Kor med friska och välskötta klövar kan producera i genomsnitt upp till tio procent mera mjölk än kor som haltar på grund av klövlidande. Det säger veterinär Jouni Niemi vid veterinärföretaget Vetman Oy, specialist på klövvård och fothälsa hos mjölkkor.
Jouni Niemi påpekar att vi har mycket stor anledning att fästa ökad uppmärksamhet vid att kornas klövar är friska och i gott skick.
- Övergången till lösdrift har ökat behovet av klövvård hos korna eftersom de rör sig mera i en lösdriftsladugård än i en traditionell ladugård med bås.
Enligt Niemi kan man räkna med att olika klövsjukdomar förorsakar förluster för landets mjölkhushållning på 100 miljoner euro per år.
De kostnader som en haltande ko ger upphov till kan på årsnivå uppskattas till i genomsnitt 390 euro. Hur stora de slutliga förlusterna är beror i hög grad på hur svåra skadorna är. Redan måttliga skador kan ge produktionsförluster på 5-10 procent, men djur som förblir liggande kan ge totalförluster, i och med att djuret slaktas i förtid.
- Att vinnlägga sig om god klövvård är således att verkligen investera för framtiden. God klövvård räknar man med att också kan bidra till att öka antalet kalvningar från nuvarande 2,5 i genomsnitt per ko, till inemot fyra kalvningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab