Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.2.2002 / LF
Nytt bolag ska utveckla svinaveln
- Vi har här i landet alltför länge kört på fel väg beträffande svinaveln. Vi har för mycket trott att man kan gå vidare genom att utveckla samma ras. Det går snabbare och leder till bättre resultat om man korsar olika rasers goda egenskaper. Den vägen har t.ex. Danmark länge varit inne på, anser ÖK-direktören Pär-Gustav Lindh, som även är direktör för svinlinjen inom samföretaget A-Producenterna.
Nu har A-producenterna och LSO Foods grundat ett gemensamt företag, Finnpig Oy med syfte att främja verksamheten inom avel och korsning av svin.
Utredningar och försök har gått ut på korsningar mellan inhemsk lantras och Yorkshire. Suggorna har betäckts med galtar av raserna Hampshire eller Duroc i samarbete med svenskt och norskt avelsmaterial på galtsidan.
Produktionen av djurmaterialet, korsningssuggor och färgade galtar är däremot oorganiserad på riksplanet. Finnpig har grundats för att en centraliserad produktion av färgade galtar skall kunna organiseras för de behov som moderbolagets avtalsproducenter har, samt för att styra användningen av galtarna.
- Det nya bolaget har som uppgift dels att förenhetliga produktionen så att den följer samma principer, dels att bidra till samarbete inom produktionen. Det kan inte vara svårt eftersom vi hittills, båda på varsitt håll, haft samma mål och strävanden, säger Lindh.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab