Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.2.2002 / LF
Lantbruksinkomsten steg till 1996 års nivå
Lantbruksinkomsten för år 2001 steg till 1,1 miljarder euro (6,8 miljarder mark). Jämfört med föregående år ökad den därmed med 10 procent, det vill säga 105 miljoner euro. Senast lantbruksinkomsten uppgick till detta belopp var år 1996. Resultatet framgår av Lantbrukets forskningscentrals lantbruksekonomiska forskningsanstalts totalkalkyl över lantbruket.
De ökade intäkterna beror framför allt på de högre producentpriserna på kött och mjölk, ökad spannmålsförsäljning, samt höjda EU-finansierade CAP-stöd. Ökad produktion av fjäderfäkött, en god oljeväxtskörd och kvalitetstilläggen för sockerbetsskörden 2000 bidrog också.
Enligt kalkylen uppgick jordbruks- och trädgårdsnäringens sammanlagda avkastning år 2001 till 3,9 miljarder euro (23 miljarder mark), vilket är närmare 5 procent, eller 173 miljoner euro mer än året före. Växtodlingens avkastning var 416 miljoner euro (2,5 miljarder mark) och husdjursproduktionens avkastning 1,5 miljarder euro (8,6 miljarder mark). Avkastningen enligt marknadspriser ökade med närmare 8 procent och uppgick till 2,2 miljarder euro (13 miljarder mark). Stödens andel av totalintäkterna var 43 procent, det vill säga 1,7 miljarder euro (10 miljarder mark).
Det var framförallt produktionen av griskött och fjäderfä som stod för tillväxten inom husdjursproduktionen. Både produktionsmängderna och producentprisen steg. Produktionen av griskött ökade med närmare 18 procent och produktionen av fjäderfäkött med 28 procent. Den producerade mängden fjäderfäkött var en femtedel större än året före. Produktionen av nötkött gick däremot ned med 1,6 procent.
Lantbrukets kostnader uppgick till 2,8 miljarder euro (16,6 miljarder mark). De steg jämfört med år 2000 med 2,5 procent, eller 68 miljoner euro. Det var framförallt de högre priserna på gödselmedel som höjde kostnaderna. De ökade investeringarna i maskiner och byggnader höjde avskrivningskostnaderna. Under den tid Finland varit medlem i EU har mängden investeringar i allt högre grad påverkats av de stöd som beviljats för dessa.
Den totalkalkyl som mäter jordbruks- och trädgårdsnäringens lantbruksinkomst görs enligt kontantprincipen. Lantbruksinkomsten är ett uttryck för den ersättning lantbruksföretagarna får för det egna arbetet och kapitalet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab