Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.2.2002 / LF
Grönt ljus för försäljning av Avena till Lännen Tehtaat
Handels- och industriministeriet (HIM) har för regeringens finanspolitiska ministerutskott presenterat det förhandlingsresultat som ministeriet har nått om försäljning av aktierna i det statsägda bolaget Avena Oy till Lännen Tehtaat Oyj.
I arrangemanget övergår bolagen i Avenakoncernen i Lännen Tehtaats ägo, med undantag av Avena Siilot Oy, där Lännen Tehtaat får en ägarandel på 35 procent och den resterande delen kvarstår i statens ägo. I samband med arrangemanget kvarstår havrefiberprojektet (Avena Oat Ingredients) hos Avena Siilot Oy. Genom detta vill man skapa förutsättningar för att trygga framtiden för projektet.
För att köpet skall kunna slutföras förutsätts att också konkurrensmyndigheterna godkänner arrangemanget.
Staten har för avsikt att senare också sälja en del av aktierna i bolaget Avena Siilot Oy till tredje part, dock så att staten behåller en ägarandel som behövs för försörjningsberedskapen. Staten äger 100 procent av aktierna i Avena, och statsrådet har fått fullmakt av riksdagen att helt avstå från statens innehav.
Avenas affärsverksamhetsområden är spannmålshandel och spannmålsmarknad, hantering och lagring av spannmål samt foderaffärsverksamhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab